Ugrás a tartalomra

Évente 680 ezer áldozatot követel az emlőrák – Mik a tünetek?

2021.03.19
12:48
2021.03.19
17:00
Forrás
Pannon RTV
Holnap lesz a mellrák elleni küzdelem napja Szerbiában. A nőknél a négy leggyakoribb rosszindulatú daganat egyike az emlőrák, a világon és Szerbiában is ebből diagnosztizálnak legtöbbet.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint évente 2,2 millió nőnél alakul ki és több mint 680 ezren halnak bele. Szerbiában 2018-ban 4561 nőnél állapítottak meg mellrákot és 1691-en haltak bele.

Az elhalálozások magas számához nagyban hozzájárul a betegség kései felfedezése is - mondta dr. Dragica Štrbac Čizmarević. A Szabadkai Közkórház onkológiai osztályának vezetője hozzátette, fontos, hogy a nők rendszeresen részt vegyenek az emlőrák-szűréseken.

„A tünetek többnyire az önvizsgálat során jelentkeznek. Leggyakrabban a mell felső és külső részén, gyakrabban a bal mellben, de a mell bármelyik részén előfordulhatnak. Kemény, fájdalommentes csomó vehető észre, a bőr kidudorodása vagy bemélyedése, narancshéjszerű bőr a gátolt nyirokkeringés miatt, véres mellbimbóváladék, krónikus ekcéma, duzzadt mellek, duzzadt nyirokcsomók a nyak és a hónalj ugyanazon oldalán. Ezek a mellrák leggyakoribb tünetei.”

emlőrák
mellrák
daganat
világnap
Szerbia

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.