Ugrás a tartalomra

Jelenleg is árad a Tisza

2021.03.21
11:50
2021.03.21
16:44
Forrás
Pannon RTV
Újra emelkedik a Tisza vízszintje, ez részben az elmúlt időszakban leesett csapadéknak köszönhető, részben pedig a vízgyűjtő területeken olvadásnak indult hónak.

Ami pedig a tiszai horgászokat illeti, lassan megkezdődhet a harcsára való horgászás, a többi tiszai hal kapcsán egyelőre tilalom van.

A ma reggeli adatok szerint 373 centiméter volt a Tisza vízszintje a zentai vízmércénél, ez 20 centiméterrel több a tegnapi álláshoz képest, ez azt jelenti, hogy jelenleg is árad a Tisza és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is erre lehet majd számítani. Egyébként a folyó vize jelenleg 6 fokos.

A horgászok többsége már a folyóra helyezte csónakját és terveik szerint hamarosan megkezdődhet a 2021-es idény. A folyó vízszintingadozásai és az alacsony hőmérséklet azonban hatással van a halak mozgására.

Sarnyai Csaba, horgász, Magyarkanizsa: „Ahhoz, hogy a harcsa és más ragadozó halak aktívabbak legyenek a víz hőmérséklete a 8-9 fokot el kell, hogy érje. A horgászok már azért rakosgatják le a csónakokat, a téli időszak végén az a szokás, hogy vízre rakjuk a csónakokat és indulunk horgászni. Volt már, aki fogott harcsát, de, ahogy mondják, egy fecske még nem csinál nyarat, tehát egy harcsa sem csinál még szezont, de azért lehet próbálkozni kisebb-nagyobb sikerrel.”

A horgász hozzátette, a Tisza vízszintje a halak mozgása mellett a későbbiekben a tiszavirágzásra is hatással lehet, hiszen ha a virágzás idején magasabb a vízszint a megszokottnál, akkor a kérészek megfulladhatnak. Mindemellett pedig a folyó hőmérséklete is megfelelő kell, hogy legyen. A tiszavirágzás egyébként előreláthatólag június első felében várható majd.

Tisza
áradás
vízszint
Sarnyai Csaba
horgászidény a Tiszán
hal

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.