Ugrás a tartalomra

22 ezer külföldi kapta meg a vakcinát Szerbiában

2021.03.28
23:06
2021.03.28
23:41
Forrás
Pannon RTV
3 nap alatt 22 ezer külföldi állampolgárt oltottak be Szerbiában. Ők vagy a Szerbiai Gazdasági Kamara meghívására érkeztek, vagy pedig az eUprava oldalon jelentkeztek. Az AstraZeneca vakcináját kapták.

Szerbiában egyébként már 2.325.000 adag vakcinát adtak be eddig, 920 ezer szerbiai állampolgár pedig már a második dózist is megkapta. A teljes immunitást 620 ezer személy érte el, ami azt jelenti, hogy 3 hét már elmúlt az emlékeztető oltás óta.

Tömegesen érkeztek a külföldiek a hétvégén Szerbiába felvenni a koronavírus elleni védőoltást. Két szerbiai nagyvárosban a régió üzletemberei számára szerveztek oltást. Belgrádban oltottak mindenkit, aki külföldről jött és igényelte a vakcinát.

Hosszú sorok alakultak ki a hétvégén a Belgrádi Vásár területén lévő oltópontokon. Több ezer külföldi állampolgár élt azzal a lehetőséggel, hogy beoltathatja magát a szerb fővárosban. Sokan órákat utaztak azért, hogy megkaphassák a védőoltást.

Dragana Krulj Bosznia-Hercegovinából érkezett: „Fél kilenc körül érkeztem, szeretném megvédeni magam és a szeretteimet. Azért döntöttem az oltás mellett, mert a férjemet a Covid-19 miatt veszítettem el.”

Mintegy 1500 észak-macedóniai, boszniai, montenegrói és albán gyári munkás is megkaphatta az oltást. Az illetékesek mindenkit arra kértek, hogy előzetesen jelentkezzenek, azonban ha ez nem történt meg, akkor is beadták a védőoltást.

Veseljko Zekanović Bosznia-Hercegovinából utazott Szerbiába: „A munkáltatónk minden téren, így egészségügyi szempontból is gondoskodik rólunk. Felajánlották, hogy önkéntesen felvehetjük a védőoltást és mi, akik az oltás mellett döntöttünk, eljöttünk ide beoltatni magunkat.”

A rendkívüli oltásra egyebek között Horvátországból és Magyarországról is érkeztek oltakozni vágyók. Egyes Szerbiával szomszédos országokból sokan azért jöttek Belgrádba felvenni a vakcinát, mert náluk még vagy el sem kezdődött a tömeges immunizáció, vagy szerintük nagyon lassan halad.

Igor Baroš, Bosznia-Hercegovina: „Öt órakor indultunk, tíz órakor értünk ide, és már túl is vagyunk rajta.

- Miért döntöttek úgy, hogy egészen Belgrádig eljönnek az oltásért?

- Azért, mert Boszniába, főleg a föderációba, ahonnan mi jövünk még el sem kezdtek érkezni a vakcinák a tömeges oltásra.”

Adisa Velić, Bosznia-Hercegovina: „A mi országunkban ilyen lehetőség nincs. Tisztában vagyunk az oltás fontosságával a járvány jelenlegi szakaszában. Tekintettel a koromra, nem is jutnék még sorra, ha el is kezdenék Szarajevóban, illetve Bosznia-Hercegovinában az oltást. Ezért Belgrád mellett döntöttünk. Bejelentkeztünk, két-három nappal korábban jelezték e-mailben és üzenetben, hogy jöhetünk, és itt vagyunk, már be is fejeztük. Mehetünk is haza.”

Biljana Šoklarovska, Észak-Macedónia: „Észak-Macedóniában nincsen vakcina. Most is - azt hiszem - 24 ezer védőoltás érkezett. Először az egészségügyi dolgozókat kell beoltani és egyéb prioritást élvező csoportokat. Mi, fiatalok, ki tudja, mikor kerülünk sorra.”

A Szerbiai Gazdasági Kamara 10 000 védőoltást biztosított a régió üzletemberei számára. A külföldiek az AstraZeneca védőoltást vehették fel.

A hétvége előtt mintegy 7500 régióbeli vállalkozó jelezte, hogy igényli a Szerbia által felkínált oltást. Az Észak-Macedóniából, Albániából, Montenegróból és Bosznia-Hercegovinából érkező gazdasági szereplőket több szerbiai városban is oltották. Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke elmondta: az oltási akció célja a régió gazdasági helyzetének megóvása és fellendítése.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke: „Mindannyiunkat sújt a járvány. Főleg azokat a gazdaságokat, amelyek jelentősen támaszkodnak a turizmusra. Tehát mint Albánia, vagy Montenegró. Ebben a helyzetben egyformán benne vagyunk, és soha nem volt világosabb, hogy együtt tudunk kijönni belőle.”

A hétvégén egyébként a belgrádi lakosok rendkívüli oltása is folytatódott.          

Belgrád
vakcina
oltás
koronavírus
külföld
Bosznia-Hercegovina
Észak-Macedónia

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.