Ugrás a tartalomra

Egy nap alatt 4826 pozitív teszt Szerbiában

2021.04.02
15:26
2022.01.20
09:22
Forrás
Szerbiai RTV, 021.rs
Ötezer alatti a napi fertőzöttszám Szerbiában. Ismét növekszik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezelt száma az újvidéki klinikákon. Kevés egyetemista jelentkezik a védőoltásra.

Az oktatásban dolgozók oltása a terv szerint halad, azonban a szerbiai egyetemisták gyér érdeklődést mutatnak a koronavírus elleni védőoltás felvételére - állapította meg Branko Ružić oktatási miniszter. A tárcavezető arra kérte a felsőoktatási intézmények hallgatóit és minden polgárt, hogy jelentkezzenek a vakcinációra, mert a védőoltás jelenleg az egyetlen módszer a betegség megállítására. Ružić arról is beszélt, hogy az elmúlt egy hét alatt, amióta megnyitottak a csak hallgatókat fogadó oltópontok, csupán mintegy ezer fiatal kapta meg a vakcinát. Hozzátette, Belgrádban mintegy 100 ezer hallgató végzi tanulmányait, de a hallgatók fele nem a fővárosban él, ezért nem is ott kell felvenniük a védőoltást. Az oktatási miniszter arról is beszélt, hogy a gyér érdeklődés mellett számos oltásellenes kísérletre is van példa, ami károsnak bizonyul. Az oktatásban dolgozók oltása a terv szerint halad Ružić szerint, a 150 ezer munkavállalatlóból már mintegy 44 ezret beoldottak.

Ismét növekszik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezelt száma az újvidéki klinikákon. A Vajdasági Klinikai Központ tájékoztatása szerint intézményükben 320 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 25-en súlyos állapotban vannak. A kamenicai Tüdőgondozó Intézetben 91 beteget kezelnek, 13 személy mesterséges lélegeztetésre szorul. Mindkét intézmény esetében növekedés tapasztalható a legutóbb kiadott jelentéshez képest.

Átlépte a 2,5 milliót a beadott oltóanyagok száma Szerbiában, és közelít az 1 millió 70 ezerhez azok száma, akik mindkét adagot felvették és jó úton járnak a teljes védettség megszerzése felé. Továbbra is lehet regisztrálni az e-Uprava portálon az oltásra. Szerbiában a Pfizer, a Sinopharm, a Szputnyik V és az AstraZeneca koronavírus elleni oltása érhető el.

Branko Ružić
védőoltás
koronavírus

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.