Ugrás a tartalomra

Környezetvédelmi tüntetést tartottak szombaton Belgrádban

2021.04.11
12:44
2021.04.11
13:28
Forrás
Szerbiai RTV
Az ökológiai lázadás nevet viselő megmozduláson 80 szerbiai és régióbeli egyesület és szervezet képviselői vettek részt.

A tüntetők az illetékesektől tiszta levegőt, a vízkészletek megőrzését, a mini-vízerőművek betiltását, fenntartható erdőgazdálkodást, a természet védelmét, felelős hulladékgazdálkodási rendszert, fenntartható fejlődést és a Jadar folyó völgyében található lítium bányászásának tilalmát követelték. A tüntetés résztvevői először a szerb kormány épületéhez, majd a Szerbiai RTV székházához sétáltak el, ahol kétórás műsoridőt követeltek, amelyben bemutatnák a szerbiai ökológiai helyzetet.

Ami a környezetvédelmi tüntetés résztvevőinek követeléseit illeti, azok fontos témák, amiket a szerb kormány elnökeként prioritásként kezelek és az expozémban is helyet kaptak - reagált a tegnapi belgrádi tüntetésre Ana Brnabić. Kiemelte, nem érti, miért most tartották meg ezt a tüntetést, hisz március 18-án a szerbiai parlament elfogadta a klímaváltozásról szóló törvényjavaslatot, két nappal ezelőtt pedig véget ért a közvita a természetvédelemről szóló törvényről. A szerb kormányfő emlékeztetett arra, hogy elkészült a Kostolac hőerőmű első kénmentesítő üzeme, amelybe több mint 600 millió eurót fektettek. Bejelentette azt is, hogy Szerbia-szerte 27 új szennyvíztisztító telepet hoznak létre. Hozzátette, készen áll arra, hogy konstruktív javaslatokat halljon, ugyanakkor azt mondta, a jelenlegi járványügyi helyzetben a tömeges összejövetelek a legveszélyesebbek, a szombati tüntetés résztvevőinek nagy része pedig nem viselt maszkot, és a távolságot sem tartották egymástól.

tüntetés
Belgrád
környezetvédelem
demonstráció

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.