Ugrás a tartalomra

Színes ruhába öltözött a zentai termelői piac

2021.04.17
15:51
2021.04.17
16:15
Forrás
Pannon RTV
Az asztalokon friss zöldségek és gyümölcsök, valamint vágott és cserepes virágok bő kínálatát nyújtják az elárusítók. Az eladók szerint ugyanakkor egyre kevesebben járnak a piacra.

Roskadoznak a zentai piac asztalai a friss, tavaszi zöldségektől. A hagyományos sárgarépa-, zöldség- és krumplikínálat mellett bő a választék az idény jellegű zöldségekből is, mint az újhagyma, a retek és a fejes saláta.

Berta Jolán felsőhegyi termelő: „A zöldség zöldje 40 dinár, a saláta 50 dinár, a spenót kilója 200 dinár, a retek csomója, nagyságtól függően, 50-40-30 dinár, a zöldhagyma 40 dinár, a kapor 50 dinár, a rukkolából 10 dkg 100 dinár.”

A zöldség mellett friss gyümölcsöt is vásárolhatnak a piac látogatói. Az alma kilónkénti ára 80 dinár, míg a friss eperből fél kiló 200 dinárba kerül. A gyümölcs- és zöldségkínálat mellett a cserepes és a vágott virágból is bő a választék.

Kazinci Teréz zentai nyugdíjas: „50 dinárért adom a csokrokat. Ez a nyugdíjam kiegészítése, mivel elég kevés nyugdíjat kapok. Az ebből keresett pénzt összegyűjtöttem és vettem belőle egy fűnyírót. Már nagyon régen szerettem volna, és most nagy nehezen sikerült összejönnie a pénznek.
– Hogyan érzi, a koronavírus járvány mekkora hatással van pl. a vágott virág keresletére?
– Az idén elég jól eladtam, de tavaly be voltunk zárva és nem bírtam eladni.”

Az árusok többsége úgy érzi, a járványhelyzet nagy hatással volt a keresletre. Ahogyan elmondták, hétvégén talán nagyobb a piac látogatottsága, de hétköznap nagyon kevesen vannak.

Szécsényi Erika adai termelő: „Csak eladók vagyunk, vásárlók egyáltalán nincsenek. Lehet, hogy az is nagy hatással van, hogy Zentán mindennap van piac, és nincs úgy, mint pl. Adán, hogy kedd és szombat a piaci nap, és ugye nagyobb a vásárlóerő. Itt ugye mindennap van, és csak sajnos idős nénik és bácsik jönnek vásárolni.”

A zentai piaci kereslet és a kínálat elmúlt időszakban történt átalakulása szemmel látható, hiszen korábban, egy szombati piacnap alkalmával, szinte teljesen megtelt a termelői rész, szombaton, stábunk ottjártakor pedig a korábbi látképhez képest szinte üres volt.

Zenta
piac
termelő
zöldség
gyümölcs

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.