Ugrás a tartalomra

Az eső után jól jönne a felmelegedés

2021.04.18
15:20
2021.04.18
16:41
Forrás
Pannon RTV
Továbbra sem kedvez az időjárás a mezőgazdászoknak. Először az aszály majd pedig a szokatlan hideg okozott fennakadásokat a vetésben. Az eső most ugyan megérkezett, de a talaj hőmérséklete továbbra is alacsony, ami nem kedvez a magok csírázásának.

A ludasi Szalma család földjeinek 30 százalékán őszi kalászosokat, tíz százalékán napraforgót, a megmaradt részen pedig kukoricát vetettek. Az ősszel vetett búza és árpa szépen bokrosodik, mondta el Szalma Barnabás. Ezeknek a kultúráknak nem ártott a szokatlanul hideg április időjárás. Azonban az elvetett kukorica csírázásának nem kedvez a föld alig 7 fokos hőmérséklete - mondta a gazda.

Szalma Barnabás, termelő, Ludas: „Megmértük a föld talajhőmérsékletét, olyan 7 fokos. Ez nem épp jó a kukoricának, mert 15 fok lenne az ideális hőmérséklet, ahhoz hogy jó csíraképes legyen a kukorica.”

Április elején kezdte a kukorica vetését Szalai Géza is. A tervezett magmennyiségnek 80 százaléka már a földbe került. A napraforgó vetése azonban még várat magára, hiszen a Vajdaság fölé áramlott hideg levegő, és az eső félbeszakította a mezőgazdasági munkálatokat. A múlt héten átlagban 5 és 30 mm közötti csapadék hullott négyzetméterenként, így a felszín közeli talajréteg nedvességtartalma 50 százalék fölé nőtt.

Szalai Géza, termelő, Ludas:
„A kalászosokra jó ránézni, de azt majd a május igazolja, a kalászolásnál. Inkább az lesz a baj, hogy túlbokrosodnak, túlfejlettek lesznek, és ha ne adj Isten elfogy a víz, akkor majd baj lesz, mert ez a víz még nem sok nekik, egyelőre.
- Ha egy hétig még kitart az esőzés, mennyi vízmennyiségre számítanak a talajban? Mennyi lenne az optimális az őszi kalászosoknak és a kukoricának is?
- A kukoricának nem kell egyelőre az eső. Annak a meleg kellene. Tehát a 20, nem a 25, hanem a 20. De ebben a 15-16 fokban, fogalmam sincs, hogy milyen kelésünk lesz. 15 fokban hogy tud kikelni? A gyom, az kikel, a kukorica is ha kikel, az olyan citromsárga lesz, és a gyomok nőnek. Azt nem tudom elképzelni, hogy milyen lesz a gyomirtás, mert akkor mindig stresszt okozunk még neki, ha még továbbra is hűvös lesz. Hamarább kikelnek majd a gyomok, mint a kukorica.”

A termelő elmondta, a kalászosokra az elkövetkező két hétben még 20 liter eső lenne az optimális. Ennél több csapadék esetén a búzának a szára ugyanis tovább nőhet és ítélet idő esetén meg is dőlhet.

eső
csapadék
meleg
kalászos
kukorica

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.