Ugrás a tartalomra

Olaszországban megkezdték a korlátozások feloldását

2021.04.26
08:26
Forrás
MTI
Közel ötvenmillió olaszt érint a koronavírus-járvány miatt ősztől érvényes korlátozások feloldásának kezdete, amelyet élénk vita kísér a tartományok és a kormánypártok részéről is.

Másodjára nyit Olaszország a tavaly tavaszi első hullámot követő korlátozásenyhítés után. Különbséget jelent, hogy 2020-ban a járványintézkedések enyhítése három hónap zárlatot követett, most viszont az olaszok több mint hat hónap szigorításait igyekeznek a hátuk mögött hagyni. A korlátozások feloldása a lakosság nyolcvanöt százalékának mindennapjait könnyíti meg. A húsz tartományból tizennégy kevéssé veszélyes, vagyis sárga zónába lép át, közöttük a két legnépesebb térség, a tízmilliós Lombardia és a majdnem 6 milliós Lazio a főváros területével.

Öt régió - az északi Valle d'Aosta és a déli Calabria, Puglia, Basilicata és Szicília - marad a közepes kockázati fokozatú, narancssárga térségben. Egyedül Szardínia számít még legalább egy hétig vörös zónának, vagyis teljesen lezárt területnek. Az 1,6 millió lakosú szigeten március elsejétől majdnem teljesen feloldották a korlátozásokat, de az így megugrott járványadatok miatt néhány hét alatt ismét lezárták Szardínia területét.

A sárga tartományokba való belépés, és az ezek közötti közlekedés szabaddá vált. Narancssárga térségbe való belépéshez, például szicíliai utazásra turistáknak is oltási igazolás, a fertőzésből való felgyógyulást igazoló papír vagy az érkezés előtti negyvennyolc órában végzett negatív teszt szükséges.
A korlátozások enyhítése elsősorban a tantermi oktatás újraindítását jelenti több mint nyolcmillió diák számára. Az általános iskolások visszatérnek az iskolákba, a 14 év feletti diákok legalább fele jelenlétben vehet részt a tanórákon.
Újraindul a szabadtéri vendéglátás: Olaszországban is újranyitják a bárok, éttermek teraszait, melyek este tíz óráig fogadhatják a vendégeket. A bárokban tehát még nem lehet a pultnál állva fogyasztani a csésze kávét, kizárólag ülve, ha a bárnak terasza van. A belső, zárt termeket június elsejétől nyithatják ki újra. A szabad tér nélküli vendéglátóipari egységek tulajdonosai "büntetésnek" nevezték a megkülönböztetést. Statisztikai adatok szerint a vendéglátóhelyek 46,6 százalékának nincsen terasza, többségükben bárokról van szó, ahol az olaszok szokás szerint belső térben állva a pultnál szoktak fogyasztani.
A kereskedelem már korábban újraindult, de a kereskedelmi központoknak hétvégén továbbra is zárva kell tartaniuk.

Olaszország
korlátozások
korlátozás

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.