Ugrás a tartalomra

„Ha velünk az Úr, tudjuk a feladatunkat”

2021.05.22
22:45
Forrás
Pannon RTV
Ma tartották az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepségét, a csíksomlyói búcsút. Tízezrek zarándokoltak az hegynyeregbe, hiszen idén folytatódott a járványhelyzet miatt megszakadt hagyomány.

A koronavírus-járvány miatt még nem a megszokott módon, de visszatérhet az ünnepi szentmise a romániai Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe.

A csíksomlyói búcsú a székelyek középkori eredetű fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. A magyar katolikus és keresztény hívők által minden év pünkösdjén, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi Csíksomlyó kegytemplomában és szabadtéri szentmise a közeli Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben.

Idén a járványügyi előírások miatt korlátozott számú résztvevővel zajlottak a liturgikus programok. A hívők egyházi, magyar és székely zászlókat emeltek a magasba.

Az ünnepi szentmise elején Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója köszöntötte az egybegyűlt zarándokokat, és mindazokat, akik az online térben vagy a televízióban követték a szentmisét.

Urbán Erik OFM, az Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója: „Isten és a zarándoktárs iránt nyitott szívvel, egymás iránti felelősséggel végigjárva a zarándoklatunkat megelevenedik vallási, nemzeti és családi kapcsolatunk a gyökereinkkel, amelyekből táplálkozunk és növekszünk. Áldásos zarándoklatot.”

A szentmise fő celebránsa Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke, szónoka Salamon József gyimesbükki plébános volt. A plébános a hit erejéről és az összetartozásról beszélt a zarándokoknak.

Salamon József, plébános, Gyimesbükk: „Fontos, szeretett testvéreim, hogy ápoljuk, erősítsük a családot. Adja a mindenható Isten, hogy ebben a nagy családban is, akik itt vagytok egymásra testvéri szeretettel tudjunk tekinteni. Egymásban erősítsük a szépet, a jót, és mindig, de mindig engedjük, hogy az Úr lelke vezessen bennünket, mert, ha velünk az Úr, akkor mindig is tudjuk, mi a feladatunk, mi a kötelességünk.”

A plébános beszédében emlékeztetett arra is, hogy ne felejtsük el értékelni mindazt, ami körülöttünk van.

Az áldozást követően a szentmise zárásaként elénekelték a magyar és a székely himnuszt is.

Csíksomlyó
csíksomlyói búcsú

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.