Ugrás a tartalomra

Ma van pünkösdvasárnap

2021.05.23
11:11
2021.05.23
17:19
Forrás
Pannon RTV
A Szentlélek kiáradását ünnepeljük. Pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep. A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra.

A pünkösd sajnos egy kicsit háttérbe szorul az ünnepek között, ugyanakkor kettős ünnepről van szó: egyrészt a szentlélek kitöltetésének ünnepe, másrészt pedig az egyház születésnapja - erről beszélt Hitünk című műsorunkban Orosz Attila bácskai református esperes. Pünkösd a református egyház esetében is jelentős ünnep, ilyenkor vesznek először úrvacsorát magukhoz a konfirmálók - tette hozzá az esperes.

„A Biblia többféle jelképet használ a pünkösd szimbolizálásához, hiszen ez egy kézzelfoghatatlan ünnep tulajdonképpen, nincs egy olyan történet mögötte, ami az emberek előtt képekben is megjelenik. Én a tűz szimbólumát emelném ki, és az lenne a keresztyén értékrendünkben, minden felekezetben a mérvadó, úgy érzem, hogy a pünkösdi szentlélek tüze kellene, hogy átmelegítse a családok szívét, mindannyiunk szívét, az kellene, hogy világosságot adjon ebben a pislákoló, lassan, de biztosan kialvó hitvilágunkban. Ehhez a kialvó pislákoló fényhez nagyban hozzájárult a koronavírus járvány, amiben élünk.”

pünkösdvasárnap
pünkösd
ünnep

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.