Ugrás a tartalomra

Belgrád rendkívül közel jár az 50 százalékos beoltottsághoz

2021.05.23
14:08
2021.05.23
18:23
Forrás
Pannon RTV
Oltóbusz, bevásárlóközpont, egészségház, vásárcsarnok – kényelmükhöz igazíthatják a belgrádiak az oltakozást. A tömeges immunizáció kezdete óta több mint 1 millió 230 ezer vakcinát adtak be a városban.

A hétvégén az Ada Ciganlija-tó mellett parkolt a belgrádi oltóbusz. A szerb fővárosban meghaladta a 48 százalékot a beoltottak száma. Eddig több mint 670 ezer ember vette fel valamelyik védőoltás legalább első dózisát.

Ahhoz, hogy a város elérje az 50 százalékos beoltottságot, még körülbelül 20 ezer embernek kell beoltatnia magát. Egyes városrészekben a lakosok fele már mostanra felvette valamelyik védőoltást. Az újraoltottak száma pedig az egész város területén meghaladta a 40 százalékot.

Miroslav Knežević az egészségét szeretné megóvni, illetve a családját is biztonságban szeretné tudni, ezért oltakozott.

„Szerintem fontos megvédeni magunkat ettől a veszélyes betegségtől. Mindenkinek ajánlom, hogy oltakozzon.”

A betegség megelőzése kivétel nélkül fontos szempont azoknál, akik az oltás mellett döntenek.

Janko Mrdić: „A saját és a családom egészségének megóvása miatt. Nálunk már mindenki oltakozott, így nekem is fel kellett vennem a védőoltást, hogy megóvjam az egészségemet.”

Öt belgrádi község már elérte az 50 százalékos beoltottságot. A városvezetés most a fiatalok oltakozását is szorgalmazza.

Filip Stojkanović, az immunizáció koordinátora, Čukarica község, Belgrád: „A lakosok válasza, nyugodtan mondhatjuk, nagyon is jó. De felkérem a fiatalokat is, hogy ők is többen jelentkezzenek. Itt egy kicsit gondban vagyunk, ahogyan országos szinten is, hogy a fiataloknak fel kell fogniuk az immunizáció jelentőségét, és hogy ez az egyetlen mód arra ,hogy visszatérjünk a normális élethez.”

Szerbiában eddig a fiatalok mindössze 12 százaléka oltakozott. A napokban az oltási kampányt is a fiatalok eléréséhez igazították.

A köztársasági válságstáb korábban június 21-ét jelölte meg, amikortól országszerte nagyszabású rendezvényeket lehetne tartani. Ez az időpont azonban nagy valószínűséggel ki fog tolódni. Predrag Kon járványügyi szakember elmondta: először is el kell érni az 50 százalékos átoltottságot és az után is várni kell még két hetet, hogy a beoltottaknál kialakuljon a teljes védettség.

„Tehát erre az időre is szükség van. Az utóbbi napokban növekszik az átoltottak százaléka, de senki sem gondol arra, hogy még több időre van szükség. Belgrádban körülbelül a lakosság 40 százaléka van átoltva, további 10 százalékuk kell, hogy felvegye a második dózist, és azután is várni kell még két hetet. Úgy volt felbecsülve, hogy június 21-ig ezt el lehet érni országos szinten. Mégis a vártnál lassabban haladnak a dolgok. Meglátjuk, a mindennapi élethez mindenféleképp vissza kell térnünk. Ez biztos.”

Elmondta azt is, hogy a vírus minden bizonnyal őszre is jelen lesz még a környezetünkben, a korábbiakhoz hasonló erős megbetegedési hullámokat azonban már nem fog tudni okozni.

Belgrád
oltás
vakcina
átoltottság
Dr. Predrag Kon

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.