Ugrás a tartalomra

Magyar szemmel - Fotókiállítás nyílt Budapesten

2021.06.04
12:28
2021.06.04
16:48
Forrás
Pannon RTV
Fotókiállítás nyílt ma, a nemzeti összetartozás napján a budapesti Kossuth Lajos téren, az Összetartozás Emlékhelyénél.

A kültéri tárlat a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Magyar szemmel című fotópályázatának 101 győztes alkotását mutatja be.

Szimbolikus üzenete van annak, hogy az Összetartozás Emlékhelye mellett állítják ki a Kárpát-medence és a világ magyarságának alkotásait - mondta a tárlat megnyitóján Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Ezen az emlékművön ma is létező települések szerepelnek 1913-ból. Egy-egy pont a Kárpát-medencéből, amelynek jelentős részén a fotók tanúsága szerint ma is még mindig élnek magyarok. Nem kevesebbet mondanak el ezek a képek, mint hogy a magyarság 101 esztendővel Trianon után is jelen van a Kárpát-medence minden régiójában, diaszpóraközösségei révén pedig világnemzetté vált.”

A kiállított fotók megmutatják, hogy 2021-ben hol tart ez a nemzet - tette hozzá az államtitkár. Biztató látni a járványhelyzet után újra együttlévő családokat, a gyermekek és fiatalok mosolyát, erős magyar családok, életerős magyar közösségek köszönnek vissza a fotókról - fogalmazott Potápi Árpád János.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „A 101 kiválasztott kép jelképezi azt a trianoni békediktátum óta eltelt 101 évet, amelyet a magyarság határokkal elválasztva, de lélekben mégis együtt töltött. A 101. évforduló egyszerre jelenti egy évszázad lezárultát, és egy újnak a kezdetét.”

Szüleink, nagyszüleink építették újjá az országot, és olyan hazát teremtettek széttörött darabokból építkezve, ahol boldogulni lehet, és amely minden magyar otthona és támasza - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, a Trianon óta eltelt első száz év az újjáépítésről szólt, szóljon a következő száz év a felemelkedésről.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Az elmúlt 11 évben újjáépítettük a magyar nemzetet, és a sok évtizedes szétszakítottság után újra egységes magyar nemzetet, Magyarországot hoztunk létre. A külhoni magyarok immáron a mindennapokban is megtapasztalhatják, hogy nincs különbség magyar és magyar között. A járványhelyzetben is megmutattuk: minden magyar számíthat ránk, a nehéz időkben is ott állunk a magyar iskolák, magyar szervezetek, magyar közösségek mögött.”

Hozzátette, a nemzeti újrakezdés évében a legfontosabb cél az, hogy a magyar közösségek visszakapják lendületüket, és mindannyian közösen valósítsunk meg új terveket.

A Magyar szemmel című fotókiállítás ezen a hétvégén, június 6-ig tekinthető meg az Összetartozás Emlékhelyénél.

Magyar szemmel
Budapest

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.