Ugrás a tartalomra

Vučić: Folytatódik a Belgrád-Pristina párbeszéd

2021.06.04
16:12
2021.06.04
17:29
Forrás
Pannon RTV
Szerbia folytatni akarja a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet. Ez rövid időn belül meg is történik - jelentette be Aleksandar Vučić. Sajtótájékoztatóján az EU felé vezető útról és a Bor Bányászati és Kohászati Központ sikerességéről is beszélt.

A sajtótájékoztató kiemelt témája a Belgrád-Pristina közötti párbeszéd volt. Vučić hangsúlyozta, Szerbia folytatni fogja a párbeszédet és készen áll konkrét tettek végrehajtására is, azonban ugyanezt kéri az albán féltől is.

„Meg akarjuk oldani a múltbéli konfliktusokat, hogy ne hagyjuk meg a gyerekeinknek. De kértük Szerbia és a szerb nép alapvető állami és nemzeti érdekeinek megértését is, és törekszünk mindenekelőtt a népünk biztonságának megóvására Koszovó területén.”

A szerb államfő az Európai Unió felé vezető útról is beszélt. Mint mondta, Szerbia sokat tett az EU felél vezető út minden területén, különösen a jogállamiság terén.

Vučić a Bor Bányászati és Kohászati Központ sikerességére is rámutatott. Mint mondta, működése azóta sikeres mióta a kínai Zijin vállalat vezeti. Kiemelte, az akkumulátorok, az elektromos autók töltéséhez lítiumra van szükség. Lítium nélkül jelenleg nem lehet élni, azonban 15 év múlva elveszti mai értékét - tette hozzá Vučić. Az államfő szerint el kell dönteni az országnak, hogy mit kezdünk a lítiumunkkal.

„Szerbiának jelentős mennyiségű lítiuma van, néha túlzunk, amikor a számokról beszélünk, legtöbb lítiuma Argentínának, Chilének, Ausztráliának, valamint Kanadának van, és ők hatalmas fejlődést érnek el országukban, köszönve a lítiumnak. A lítium szükséges az úgynevezett elektromos autók akkumulátorainak töltéséhez. Hatalmas előrelépés lesz az elektromos autók terén, és ezt fontos, hogy az emberek is tudják.”

Az ország gazdaságáról is beszélt. Szerbia 2014-ben pénzügyi konszolidációra kényszerült, csökkentették a fizetéseket és a nyugdíjakat, azért, hogy ma hasznunk legyen belőle - mondta Vučić. Az államfő továbbá bejelentette, hogy június 8-án, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendes ülését is tartják, mondják ki a Ratko Mladićra vonatkozó ítéletet is.

Aleksandar Vučić
Belgrád
Pristina
párbeszéd

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.