Ugrás a tartalomra

Nagybecskereken megújul az egykori Leánynevelő Intézet kápolnája

2021.07.09
14:52
2021.07.09
16:44
Forrás
Pannon RTV
25 vajdasági templomot restaurálnak a magyar kormány támogatásával. 7 Bánátban újul meg, köztük van az egykori nagybecskereki Leánynevelő Intézet kápolnája is.

Áldásos tevékenységükkel Nagybecskereken mély nyomot hagytak a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek, ma a Boldogasszony Iskolanővérek. Szathmáry Karolina és Szathmáry Sámuel adományának köszönhetően a Leánynevelő Intézetükben 1880-tól 1944-ig nevelték a leányokat. Az épületet államosították, majd néhány éve visszaszármaztatták. Magyar állami támogatással felújították és újra leánykollégium működik benne. Hamarosan felújításra kerül a kápolnája is.

Rácz Mária Gizella nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek bánáti vezetője: „A kápolnát 2005-ben javítottuk. Már akkor a torony volt nagyon rossz állapotban, de az egész templom. Egyebek mellett ablakokat cseréltünk. Most a legnehezebb, hogy mikor építették, javították a visszakapott épületet, akkor nem csukták be a mesterek, és befolyt az egész. Életveszélyes, ha odamegyünk, potyog a fejünkre minden. Tehát nem használhatjuk.”

Amellett az épület szigetelését is el kell végezni. Rácz Mária Gizella nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek bánáti vezetője: „Ami nagyon zavar bennünket, ez a nagyon erős salétrom. Hiába 2005-ben meszeltük, hiába, már dúrja le a vakolatot, újra kellene meszelni és most nagyon jól jött a magyar államtól a támogatás, hogy át tudjuk vágni a falakat, és így be tudjuk szigetelni.”

Az iskolanővérek bíznak benne, hogy az elkövetkező másfél-két év alatt sikerül elvégezni a legfontosabb munkálatokat, de a továbbiakban is azon munkálkodnak majd, hogy megőrizzék mindazt, amit az elmúlt 141 év alatt megteremtettek Nagybecskereken.

Nagybecskerek
Leánynevelő Intézet
restaurálás
magyar kormány
Rácz Mária Gizella

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.