Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a 32. nyári olimpia Tokióban

2021.07.23
15:37
2021.07.29
07:40
Forrás
Pannon RTV
A nyitóünnepség látványosra sikeredett. Az eredetileg 2020 nyarára tervezett ötkarikás játékokat a koronavírus-járvány miatt halasztották 2021-re. Az már korábban kiderült, hogy nézők nem vehetnek részt az augusztus 8-áig tartó rendezvényen.

Már a nyitóünnepség előtt látványos mutatvánnyal készültek a szervezők. A stadion felett a japán légierő csapata hat repülőgéppel színes füst köröket rajzolt az égre, amelyek az ötkarikát szimbolizálták. 

Bár a stadion üres, a környéken mégis rengetegen vannak. Az elővigyázatosabbak ablakaikból figyelik az eseményeket. Sajtóinformációk szerint mintegy két-három ezer ember az ünnepség előtt demonstrálásba kezdett az olimpia ellen, de nem fajult tettlegességig a megmozdulás. 

Közép-európai idő szerint 13 órakor tűzijátékkal vette kezdetét a pazar művészeti, és egyben üzenetekkel teli háromórás előadás-sorozat, amelyben a japán jellemvonások is visszaköszöntek. Az ünnepség az Érzelmekkel egyesülve címet kapta.

Videobejátszással emlékeztek meg arra a pillanatra, amikor Tokió elnyerte a 2020-as játékok rendezési jogát. 

A hagyományoknak megfelelően neves sportolók hozták be a Japán zászlót, majd felcsendült a himnusz. Ezután egyperces néma csenddel emlékeztek a koronavírus-járvány következtében, valamint a korábbi elhunyt olimpikonokra is.

Ezt követően a sportolók bevonulása következett. Tradicionálisan, elsőként a görögök léptek a stadionba, hiszen a neves sportesemény történelmi gyökerei oda nyúlnak vissza. Őket egy menekültekből álló csapat követett, majd Izland mindössze négy sportolójával. Érdekesség, hogy a résztvevők a Japán karakterek sorrendjében vonultak be. 

Összesen 205 tagállam és a menekültcsapat vesz részt hivatalosan az ötkarikás játékokon. Ez 11 326 sportolót jelent.

A sportolók bevonulása után a beszédek következtek. Előbb Hasimoto Szejko, a szervezőbizottság elnöke, majd Thomas Bach, a NOB első embere intézett néhány mondatot a sportolókhoz, a helyiekhez, mindenkihez, akinek szerepe volt abban, hogy egy új helyzetben, a koronavírus-járvány alatt is sikerült tető alá hozni az olimpiát. Mint fogalmazott: a remény pillanata a mai. Más, mint ahogy elképzeltük, de örüljünk a pillanatnak, mert végre mind itt vagyunk, együtt - mondta. Ezt követően a japán császár hivatalosan is megnyitotta a játékokat és immár elmondhatjuk: elkezdődött a tokiói olimpia! 

A szerbiai küldöttségnek Pető Zsolt, Mačković Martin, Nemes Máté és Szilágyi Csaba személyében négy vajdasági magyar sportoló is tagja, de a zentai Szabó Szebasztián révén anyaországi színekben is szerepel egy vajdasági magyar versenyző.

Magyarországot 173, Szerbiát 86 sportoló képviseli a tokiói nyári olimpián. Kezdődik az olimpia Tokióban

Az Európa-bajnok Nemes Máté éremesélyesnek számít a kötöttfogású birkózók 67 kilogrammos mezőnyében, ahogy evezésben a Mačković Martin-Miloš Vasić kormányos nélküli kettes is, akik az olaszországi Európa-bajnokságon bronzérmet nyertek, a luzerni világkupát azonban megnyerték.

A japán fővárosba érkezéskor Vasić pozitív koronavírus tesztet produkált, a karantén letöltése után azonban már a páros javában készül a szombatra virradóra kezdődő előfutamra.

A negyedik olimpiáján induló Szilágyi Csabára nagyon erős mezőny vár 100 mellen. A döntő kiváló eredménynek számítana az óbecsei úszótól.

Pető Zsolt egyéniben és a szerbiai asztalitenisz válogatott tagjaként, csapatban is képviseli Szerbiát az ötkarikás játékokon. A temerini játékos az első fordulóban a görög Gionisszal találkozik, a szerbiai válogatott pedig Brazília legyőzésével kerülhet a második fordulóba.

A szerbiai olimpiai csapat legnagyobb aranyesélyese Novak Đoković, de a közvélemény sokat vár a címvédő, férfi vízilabda válogatottól, az olimpiai ezüstérmes, aktuális világ- és Európa-bajnok röplabdázónőktől, az Európa-bajnok női kosárlabda válogatottól és a távolugró Ivana Španovićtól is.

A magyar olimpiai csapatnak hét-nyolc aranyérmet jósolnak a szakemberek. A 34 főt számláló úszócsapatból Milák Kristófnak és Hosszú Katinkának adják a legtöbb esélyt, vívásban a kétszeres olimpiai bajnok, Szilágyi Áron megszerezheti harmadik olimpiai elsőségét, de magyar aranyérmekre kajak-kenuban, birkózásban, nyílt vízi úszásban, sportlövészetben, öttusában és vízilabdában is számítani lehet.

olimpia
Tokió
nyári
Nemes Máté
Szilágyi Csaba
Szabó Szebasztián
Ivana Španović
kosárlabda
Pető Zsolt
Mačković Martin
Miloš Vasić

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.