Ugrás a tartalomra

Népünnepély a Tisza-partján

2021.08.20
11:05
Forrás
Hagyományok Háza
Az V. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom Zentán.

Augusztus utolsó hétvégéjén rendezik Zentán a délvidéki magyarság egyik legnagyobb ünnepét. Az V. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom résztvevői bőséges programkínálatból választhatnak. A hetvenedik születésnapját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes az Ezerarcú Délvidék összeállítással lép fel.

A Táncháztalálkozó szervezőbizottsága, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, mint háttérintézmény, partnerségben a budapesti Hagyományok Házával augusztus 28-án, Zentán, a Sportcsarnokban ötödik alkalommal tartja meg a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom elnevezésű rendezvényét. Juhász Gyula, a vajdaság hálózat munkatársa foglalja össze az eseménysorozat legérdekesebb programjait.

„A táncháztalálkozó és sokadalom immár hagyományt teremtett Zentán. A helyi tehetséges társulatok mellett az egész Kárpát-medencéből érkeztek népzenei és néptánc együttesek az évek során. A kiváló gyermekprogramok és kézműves foglalkozások mind hozzájárultak a programsorozat népszerűsítéséhez. E tradíciót idén is folytatjuk, magyarországi vendégeket is várunk, a Magyar Állami Népi Együttes az Ezerarcú Délvidék című gálaestjével emeli a táncünnep fényét. Igazi különlegességnek számít Both József és párjának tánctanítása. A mezőségi hagyományok kiváló ismerői – több évtizedes gyűjtői tapasztalattal tarsolyukban – ezúttal a melegföldvári táncokkal ismertetik meg az érdeklődőket az Eszterlánc zenekar kíséretében. A Csongrád-Csanád megyei Apátfalva táncait a zentai származású művész, a város Pro Urbe díjasa, a Fölszállott a páva vetélkedőben is sikeresen szerepelt Németh Antal oktatja az egybegyűlteknek.

Két jubiláló együttest is köszönthetünk körünkben: a harmincéves topolyai Csalóka zenekar koncerten lép fel, a tízéves óbecsei Fokos zenekar Jókedvemben című összeállítással áll színpadra. A vajdasági mesemondókat – a muzslyai, kupuszini, ludasi és hajdújárási regélőket – a Mesesátorban hallhatjuk egész napos program keretében.

A nagyon népszerű kézműves foglalkozásokon az ügyes kezűek neves korongozóktól, marokedény-készítőktől és hangszerkészítőktől leshetik el a szakmák titkait. A szebbik nem érdeklődésére apellál az a divatbemutató, amin a „Kis fekete” pályázatra készült vajdasági viseletkészítők és kézműves alkotók míves darabjait mutatják be.

A Hencidától Bonchidáig elnevezésű hagyományőrző vetélkedő elengedhetetlen része a műsorfolyamnak, a kirakodóvásár pedig a résztvevők pénztárcáját veszi célba.

A sokadalom iránti érdeklődés jelentős, s mivel rendhagyó módon augusztusban rendezzük a jeles eseményt, így jó időt is remélünk. Napközben – a szabadtéri programokra – szép számú betérőre, este a sportcsarnokban pedig több mint félezer vendégre számítunk.”

 

Hagyományok Háza

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.