Ugrás a tartalomra

Veszélyben a komodói sárkányok

2021.09.08
12:39
Forrás
Pannon RTV
A Természetvédelmi Világszövetség szerint a kihalás szélére sodródtak az indonéz szigeteken őshonos komodói varánuszok.

A komodói sárkányként is emlegetett hüllőknek nagyjából 138 ezer vadon élő példánya van, de a természetes élőhelyeik a tengerszint-emelkedés miatt egyre kisebbek lesznek, és az itt élő varánuszok egyre intenzívebben vetélkedhetnek az egyre pusztuló élőhelyük maradék természeti erőforrásaiért. A Természetvédelmi Világszövetség közölte, hogy a komodói varánuszt is felveszik a veszélytetett fajok Vörös Listájára. Azt is közölték, hogy a túlhalászat a világ cápapopulációjának kétötödét kihalással fenyegeti. A Vörös Lista legfrissebb kiadásához a szerzők élővilág-restaurációs terveket is mellékeltek. Az elméletük működőképességét azzal igazolták, hogy évtizedes összehangolt munkával megmentettek a kihalástól négy, korábban veszélyeztetettnek számító tonhalfajt. A fellendülés az atlantai kékúszójú tonhalnál volt a leglátványosabb: a faj a veszélyeztetett kategóriából három szintet ugorva legkevésbé aggasztó besorolást kapott.

kihalás

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:43, Frissítve: 13:50

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.