Ugrás a tartalomra

Falunapot ünnepel Torontálvásárhely

2021.10.03
10:02
2021.10.03
17:41
Forrás
Pannon RTV
A négynapos rendezvénysorozaton kulturális, sport és más rendezvényeken is részt vehetnek az érdeklődők. Az eseményre a környékbeli falvakból is érkeznek látogatók.

A torontálvásárhelyi lakodalmi fontoskalács széthordásának hagyományát is felelevenítették a helyiek a falunapon. Kidíszített lovaskocsin, zeneszó kíséretében vitték házhoz a finomságot.

Kalánka Judit, titkár, MMMK, Torontálvásárhely: „Még minekünk is egy kicsit megható, hogy hagyományosan elvisszük ezt a kalácsot. Elmegyünk a házakhoz zeneszóval, a feldíszített lovaskocsival, mert régen is így vitték a kalácsot, és mi ezt a tradíciót meg akarjuk tartani.”

A falunap keretében tartják a Kukorica fesztivált is, a Pipacs Nőegylet szervezésében. Számos kiállító mutatta be kukoricából készült termékeit.

Varga Erzsébet, csoportvezető, Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület, Hertelendyfalva: „A kukorica lisztből csináltunk málét, puliszkát főztünk és kukoricát pattogtattunk.”

A Kukorica fesztivált ötödik alkalommal szervezték meg. Megálmodója Szárcsev Béla elmondta, idén több újdonsággal is készültek látogatóknak.

Szárcsev Béla, elnökségi tag, Pipacs Nőegylet, Torontálvásárhely: „Nekem nagyon tetszett, meg örvendek, hogy a gyerekek nagyon sokan részt vettek és örömmel csinálták, több mint 25-en morzsolták a kukoricát, ami nagyon szép látvány volt. Az ember kap egy kis ösztönzést, hogy végigcsinálja, jobban csinálja ezt a rendezvényt.”

A rendezvénysorozat hétfőn ér véget.

Torontálvásárhely
falunap
fontoskalács

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.