Ugrás a tartalomra

A Szabadka-Szeged vasútvonal kiemelten fontos a határmenti közlekedésben

2021.10.05
14:53
2021.10.05
17:37
Forrás
Pannon RTV
Szerbia azt tervezi, hogy 70 millió euró hitelt vesz fel az OTP Banktól a Szabadka-Szeged vasútvonal szerbiai szakaszának újjáépítésére és korszerűsítésére.

A kölcsönt hét évre hagyják jóvá, ezt írja a törvényjavaslat, amelyről ma a köztársasági képviselőház is tárgyalt. Az évi 1,85 százalékos kamatlábat kedvezőnek ítélte meg felszólalásában Gyivánovity Dániel. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője szerint ez a vasútvonal kiemelten fontos elsősorban azoknak a polgároknak a zavartalan, határ menti közlekedése szempontjából, akiket pártja képvisel. Hozzátette, húsz év kellett ahhoz, hogy ez a projekt prioritást kapjon, és bekerüljön a Szerb Haladó Párttal kötött koalíciós szerződésbe.

Gyivánovity Dániel, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ez a vasúti szakasz kivételesen jelentős az észak-vajdasági emberek számára, különösen azoknak, aki Szegeden vagy környékén dolgoznak vagy tanulnak, de Szabadkán és környékén élnek. Ez az újjáépítés és korszerűsítés kiemelten fontos a főprojekt, a Belgrád-Budapest gyorsvasút szempontjából is, mivel épp ez a szakasz fogja a horgosi határátkelőn keresztül tehermentesíteni a forgalmat, a gyorsvasút itteni szakaszának munkálatai folyamán, amely a kelebiai átkelőn keresztül halad majd. Alkalmam volt látni, hogy a munkálatok már nagyban folynak, és jó ütemben haladnak. Úgy véljük, hogy ennek a vasúti szakasznak stratégiai jelentősége van Szerbia és Magyarország összekötésében, és felvirágoztatást eredményez gazdasági és minden egyéb szempontból.”

Gyivánovity Dániel
Szeged
Szeged-Szabadka vasútvonal
parlament
hitel
vasút

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.