Ugrás a tartalomra

Hétfőn teszi le az esküt az új osztrák kancellár

2021.10.10
18:38
2021.10.10
18:49
Forrás
Tanjug, MTI
Hétfőn iktatják be az új kancellárt - közölte az osztrák elnöki kabinet. Alexander Schallenberg holnap 13 órakor teszi le az esküt.

Ausztria külügyminisztere, a kancellári tisztség várományosa, vasárnap délben négyszemközti megbeszélést folytatott Alexander Van der Bellen államfővel.

Úton az államfőhöz Schallenberg újságíróknak elmondta, hogy meglepte a jelölés. Hozzátette, "mindannyiunk számára óriási kihívást jelentő feladat és időszak következik". Türelmet kért az újságíróktól és jelezte, hogy beiktatása előtt - amelyre valószínűsíthetően már hétfőn sor kerül - nem kíván bővebben nyilatkozni.

Werner Kogler zöldpárti alkancellár vasárnap délután, másodikként érkezett meg az államfő hivatalába egyeztetésre. A szintén négyszemközti beszélgetés előtt elmondta, előzőleg már találkozott Schallenberggel, akivel építő, jó eszmecserét folytattak. Üdvözölte, hogy "hétfőtől új fejezetet nyithatnak, és örül a rájuk váró közös munkának".

Schallenberget az Osztrák Néppárt azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását a szombat esti kabinetülést követően. A lemondás mögött az áll, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódik Kurz közvetlen környezetében, és a koalíciós partner Zöld Párt ennek következtében kihátrált Kurz mögül.

A leendő kancellár, Alexander Schallenberg diplomata családból származik, külföldön is elismert politikus, akinek kormányzati gyakorlata is van. Az első Kurz-kormány bukása után, 2019 júniusától Brigitte Bierlein szakértői kormányában külügyminiszterként és később kancelláriaminiszterként is dolgozott. A második Kurz-kormány 2020 januárjában megerősítette külügyminiszteri hivatalában, ő volt az egyetlen, aki az előző szakértői kormány tagjai közül hivatalában maradt.

osztrák
Ausztria
Alexander Schallenberg
Alexander Van der Bellen
Sebastian Kurz

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.