Ugrás a tartalomra

A napokban kezdődik a Szabadka-Szeged vasút építése

2021.10.16
16:20
2021.10.17
09:05
Forrás
Pannon RTV
A napokban kezdődhet meg a Szeged-Szabadka vasút építése. Az alapkövet a szerb elnök és a magyar kormányfő helyezi le, így hamarosan már könnyedén eljuthatunk vasúton Szabadkáról Szegedre.

A határ menti települések lakói már türelmetlenül várják a munkálatok befejezését. Jelenleg az előkészítési fázis zajlik.

Több hónapja zajlanak az előkészítési munkálatok a Szabadka és a magyar határ közti vasútvonalon. A királyhalmiak régóta várták már a szakasz felújítását. Begovity Ella szerint megkönnyíti majd az utazást. Azt reméli, így unokái gyakrabban látogatnak majd haza: „Örülök neki. Örülök. Hadd legyen. Hála Istennek, ez az ország dicsősége is.”

Horgoson is örülnek a vasútvonal kiépítésének. Ábrahám Miklós szerint a fiatalabb generációk szempontjából fontos ez a beruházás: „A fiatalság használja majd jobban mint én. Úgyhogy jó.”

Ha elkészül a Szabadka-Szeged vasútvonal, akkor az itt élők kényelmesebben és gyorsabban utazhatnak - ígérik az illetékesek. Szabadka és Szeged között akár 120 kilométer per órás sebességgel is közlekedhetnek a személyvonatok, így akár 40 perc alatt a magyar városba érhetünk.

A terepen több mint 200 munkagép dolgozik folyamatosan - nyilatkozta korábban Kern Imre. Szabadka alpolgármestere hozzátette, ez mindenki számára egy kiemelt jelentőségű projekt: „Majd 20 éve kezdődött az előkészítése. Én nagyon örülök, hogy jelen pillanatban a megvalósulás fázisában van. Kapunk egy olyan infrastruktúrát Szabadka és Szeged között, amely nemcsak az utasforgalmat könnyíti meg, hanem a teherforgalmat.”

A beruházás fontosságát hangsúlyozta Pásztor István is a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülését követően.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „A napokban – ha minden rendben lesz – talán a jövő hét elején, a magyar miniszterelnök és a szerb köztársasági elnök lerakják a Szeged-Szabadka vasútvonal alapkövét, vagy elindítják az építkezést. Ami azt fogja eredményezni, hogy durván egy fél év múlva itt lehet majd szabadon közlekedni.”

A Szabadka-Horgos vasútvonal felújítását követően a palicsi, hajdújárási, horgosi és királyhalmi állomásokat is felújítják. A munkálatok befejezésének határideje jövő szeptember, ám az illetékesek szerint ez jóval korábban is megtörténhet.

Szeged-Szabadka vasútvonal
Szeged
Szabadka
Horgos
Szabadka és Horgos vasútvonal
vasút
Pásztor István

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.