Ugrás a tartalomra

Fontos üzenet Szerbia számára

2021.10.20
09:52
Forrás
Közlemény
Fontos, hogy a térség és Szerbia állampolgárai, köztük a vajdasági magyarok is érezzék, hogy az Európai Unió számol velük - írja közleményében Deli Andor.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos az Európai Parlament Külügyi Bizottságának tegnapi ülésén bemutatta a Nyugat-Balkán országaira vonatkozó éves országjelentéseket, hangsúlyozva, hogy a Nyugat-Balkán országainak EU-csatlakozása nélkül nem tekinthető befejezettnek az Európai Unió bővítése. Deli Andor, a Fidesz vajdasági származású EP-képviselője kiemelte: nagyon fontosnak, hogy a térség és Szerbia állampolgárai, köztük a vajdasági magyarok is érezzék, hogy az Európai Unió számol velük.

Várhelyi Olivér elmondta, a Nyugat-Balkán országainak EU-csatlakozása nélkül nem tekinthető befejezettnek az Európai Unió bővítése. Szerbia kapcsán kiemelte, az Európai Bizottság kezdeményezi, hogy az ország számára megnyíljon két tematikus fejezetcsoport is a csatlakozási tárgyalások keretében.

Deli Andor hangsúlyozta mennyire fontos az a munka, amelyet Várhelyi Olivér végez, sokszor ellenszélben. Reményét fejezte ki, hogy a jelentés nyomán felgyorsulnak a csatlakozási folyamatok.

A fideszes képviselő elmondta: „Nagyon fontosnak tartom, hogy a térség és Szerbia állampolgárai, köztük a vajdasági magyarok is érezzék, hogy az Európai Unió számol velük és határozott célja, hogy az ország mielőbb az Európai Unió tagjává váljon. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a bővítéssel kapcsolatban szkeptikus tagállamok is belássák: a Nyugat-Balkán országainak csatlakozása elengedhetetlen a térség és egész Európa számára."

„Magyarország Szerbia legnagyobb támogatója az Európai Unió felé vezető úton. Továbbra is teljes mértékben támogatni fogjuk az ország mielőbbi csatlakozását. Ez Európa, Magyarország, Szerbia és a vajdasági magyarok érdeke is" - hangsúlyozta Deli Andor.

Deli Andor
Európai Unió
Fidesz

Most

10:37

24 órán keresztül mérik a sebességet

Fokozott sebesség-ellenőrzés van érvényben a szerbiai utakon a május elsejei és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Az eddigi statisztikai adatok szerint ugyanis a május elsejei ünnepek ideje alatt megnő a balesetben elhunytak száma.
07:47

Ma megalakul az új szerb kormány

Délben ülésezik ma a szerbiai parlament. A rendkívüli ülésen csupán egy napirendi pont szerepel: a kormány megalakítása, valamint a miniszterelnök és a kabinet tagjainak eskütétele.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.