Ugrás a tartalomra

Október 31-e a reformáció emléknapja

2021.10.31
08:08
2021.10.31
16:53
Forrás
Pannon RTV
A protestáns világ ekkor emlékezik meg arról, hogy 1517. október 31-én Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapujára kitűzte 95 pontból álló tételsorát.

A célja nem a reformáció elindítása volt, csupán az egyház lelki megújulását szorgalmazta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy vissza kell térni a tiszta hithez, Istenhez. A Kárpát-medencében élő magyarok között is nagy hagyománya van a nap megünneplésének, a legtöbb protestáns gyülekezet ünnepi istentiszteletet tart ezen a napon.

A Szabadkai Református Egyházközség karanténkötelezettségi okokból online tart istentiszteletet. Az Evangélikus templomban 10 órától lesz istentisztelet, majd ezt követően Luther Márton és Kálvin János reformátorok, valamint Iványi István tanár, történész, az evangélikus egyházi gyülekezet első szabadkai felügyelőjének mellszobrát is megkoszorúzták a Reformáció terén.

Harangozó László, a Szabadkai Református Egyházközség lelkésze arra mutatott rá, hogy ilyenkor nem azt ünnepeljük, hogy az egyház szakadást élt meg és különböző felekezetek születtek, hanem a megújulást és a megtisztulást.

"Az egyháznak folyamatosan meg kell újulnia, és ez kellene, hogy legyen a célja az egyházunknak, hogy folyamatosan megújulni. Ebben a modern korban az emberhez igazodva, de azt az igazságot hirdetve, az igazsághoz ragaszkodva amit kapott az igéből, azt átadni. Mindig is szükség volt erre, és a mai modern korban is, bár sokszor azt mondják, hogy nincs szükség Istenre, vallásra, ezt el kellene hagyni, Isten nélkül nem tud az ember létezni."

reformáció
Luther Márton
vallás

Most

13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.