Ugrás a tartalomra

Új szakasz kezdődik Szerbia és Montenegró viszonyában

2021.11.03
15:34
2021.11.03
16:48
Forrás
Szerbiai RTV
Ez hangzott el a szerb és a montenegrói miniszterelnök megbeszélésén.

Ana Brnabić elmondta, számos tényező köti össze a két országot. Szerbia kormányfője kiemelte, Montenegró az ország egyik legfontosabb gazdasági partnere. Ana Brnabić, a Szerbia Palota előtt fogadta Montenegró miniszterelnökét. Zdravko Krivokapić, Montenegró miniszterelnöke hangsúlyozta, elsősorban gazdasági témákról tárgyaltak.

"A legkevesebb figyelmet fordítottuk a politikára, a legtöbb figyelmet pedig arra fordítottuk, ami a jó együttműködés esszenciális alapja, ez pedig a gazdaság, a jó kapcsolatok kialakítása, amely mindig is megvoltak Szerbia és Montenegró lakosai között."

Szerbia kormányfője kiemelte, Montenegró az ország egyik legfontosabb gazdasági partnere az országnak mind az árucsere mennyiségét, mind a befektetések és a turisztikai forgalom mértékét tekintve. Ana Brnabić hozzátette, a cél a teljes gazdasági forgalom növelése.

"Idén augusztusig, azaz a 2021 januárja és augusztusa közötti időszakig valamivel több mint 560 millió eurós árucsere-forgalmat bonyolítottunk le. 2020-ban ez az áruforgalom 751,55 millió euró volt, valamivel kevesebb mint 2019-ben, természetesen a covid-járvány következményei miatt. 2019-ben a forgalom 857,21 millió euró volt. A mai megbeszélésen abban állapodtunk meg, hogy az lesz a célunk, hogy az árucsere-forgalom mielőbb elérje az egymilliárd eurót."

Zdravko Krivokapić a szerb parlament elnökével is találkozott. A két ország testvériségét lehetetlen megtörni, mert a történelem során közös események és küzdelmek kötnek össze bennünket - közölte Ivica Dačić. Az államok, valamint a népek és kisebbségek jogainak tiszteletben tartásának kölcsönösnek kell lennie. Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy javítsuk a két ország közötti együttműködést – írta a szerb parlament elnöke az Instagram-profilján.

Aleksandar Vučić szerb államfő is tárgyalt a montenegrói politikussal. Hangsúlyozták a két országot összekötő infrastrukturális fejlesztések fontosságát, mint amilyenek a Belgrád-Dél-Adria autópálya kiépítése, vagy a Belgrád-Bár vasútvonal felújítása. Vučić egyebek mellett azt mondta, hogy Szerbia a régió minden országát támogatja az uniós csatlakozás útján, hiszen a kölcsönös támogatás nagyon fontos. A találkozót követően Krivokapić Twitter-profilján azt írta, az Aleksandar Vučić szerb államfővel folytatott egyeztetése nyitott volt és konstruktív légkörben zajlott. A két ország közötti kapcsolatot javítani kell a polgárok érdekeivel összhangban - üzente a montenegrói kormányfő.

Szerbia
Montenegró
Zdravko Krivokapić
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.