Ugrás a tartalomra

"A nemzeti kisebbségek ügye nem belügy, hanem európai ügy"

2021.11.04
12:42
2021.11.04
17:49
Forrás
Pannon RTV
Szili Katalin kifejtette: Vajdaságban a Vajdasági Magyar Szövetségnek lehetősége van, hogy kormányzati tényezőként a helyi magyarság helyzetét segítse.

A nemzeti kisebbségek ügye nem belügy, hanem európai ügy, és e téren átfogó uniós szabályozásra van szükség - mondta Szili Katalin, magyar miniszterelnöki megbízott a Magyarok Jogvédelme a Kárpát-medencében 2021 című online konferencián.

Megnyitotta a Kisebbségi Jogvédő Intézet háromnapos tanácskozását, és áttekintette a környező országokban élő magyarság helyzetét.

Szili Katalin kifejtette: Vajdaságban a Vajdasági Magyar Szövetségnek lehetősége van, hogy kormányzati tényezőként a helyi magyarság helyzetét segítse. Erdélyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szintén a kormánykoalíció tagja, ezáltal megkerülhetetlen tényező. Felvidéken összefogott három magyar párt, ami elhozhatja a szavazatmaximálást a következő választásokon, ezáltal parlamenti tényezővé válhat a Szövetség. Kárpátalján a legrosszabb a helyzet, nemcsak jogszűkítésről van szó, hanem jogfosztás zajlik - értékelte.

Megjegyezte: az Európai Unió semmilyen lépést nem tesz ezen ügyekben az ukrán kormány felé.

Szili Katalin kiemelte: „Ezek a jogsértések, jogszűkítések, amiket elszenvednek a nemzeti kisebbségben élő közösségünk tagjai, ezek tipizálhatók, tehát abba a sorba beilleszthetők, ami többek között, például Kárpátalján a leginkább a nyelvi jogok kérdésében, oktatási jogok kérdésében jellemző, de említhetném azt is, ami annak hiányosságát jelenti, hogy több országban nem államalkotó tényezők a nemzeti kisebbségek. Azt el kell mondjam, ha már önökkel beszélek, hogy ebben Szerbia kivétel, hiszen Szerbia, ugyanúgy mint Magyarország is, elismeri az ott élő nemzeti kisebbségeket. Az ilyen konferenciát minden évben szokta tartani a Kisebbségi Jogvédő Intézet, azonban az idei pontosan azért különleges, hiszen, ahogy látható, már európai szinten is össze kell, hogy gyűjtsük és meg kell, hogy jelenítsük azokat a kérdéseket, amelyek, mint említettem, tipizálhatók, és akár egy érett javaslattá is formálhatók.”

Szili Katalin
kisebbség
VMSZ
Magyarok Jogvédelme a Kárpát-medencében 2021

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.