Ugrás a tartalomra

Zengő Délvidék Temerinben (videó)

2017.01.22
11:50
Temerinben negyedik alkalommal szervezték meg a Zengő Délvidék népzenei szemlét
Temerinben negyedik alkalommal szervezték meg a Zengő Délvidék népzenei szemlét. A rendezvénynek idén kevesebb résztvevője volt, mint két évvel ezelőtt: a szervezők szerint egyrészt a generációváltás, másrészt más magyar kultúra napi rendezvények miatt, amelyeket egy időben szerveztek. A Zengő Délvidék népzenei szemlének idén 7 fellépője volt, közülük mindössze három fért bele a szervezők által megszabott korhatárba. Egyik ilyen résztvevő a péterrrévei Korhely zenekar. Bolyos Miklós, Korhely Zenekar, Péterréve: „Mi már a kezdetektől itt vagyunk, ami azt jelenti, hogy idén negyedik alkalommal vagyunk itt a Zengő Délvidéken, mindig szívesen jövünk ide muzsikálni, hiszen azt gondoljuk, hogy a dél-alföldi népzene egy olyan muzsika, amit ápolni kell, aminek a hagyományát éltetni kell.”



A negyedik alkalommal és egyébként két évenként megrendezésre kerülő szemle a fiatal, 15 és 30 év közötti népzenészek erőpróbája. Szabó Gabriella, szervező: „Annak idején úgy álmodtuk meg ezt, hogy a fiataloknak legyen ez egy bemutatkozási lehetősége, tehát, hogy a fiatalokat serkentsük arra, hogy foglalkozzanak a saját vidékük hagyományával.” zengo delvidek temerin 3 A rendezvény őrzi és ápolja a dél-alföldi népzene és hagyományok kincstárát, és egyúttal Bodor Anikó népzenekutató munkásságának állít emléket. Vakler Anna, népi énektanár, Liszt Ferenc Zeneakadémia, Budapest: „Ő egy annyira biztos pont volt szakmailag, nemcsak számomra, hanem mindenkinek, az egész vajdasági népzenei mozgalomnak, mindig lehetett hozzá fordulni, mindig előre vitte a szakmai munkánkat, és emellett egy olyan emberi méltóságot sugárzott, olyan mércét biztosított, amihez nagyon jó volt igazodni.” zengo delvidek temerin 2 A szemle nem versenyjellegű, de szakzsűri értékeli a fellépők teljesítményét. Idén Vakler Anna, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi énekszakos tanára, Németh Ferenc, a Zenetudományi Intézet nyugalmazott munkatársa és Borsi Ferenc csókai származású citeraoktató értékeltek. A résztvevők között péterrévei, csantavéri és temerini zenekarok szerepeltek. A szemle a Csalóka zenekar fellépésével zárult.
Temerin
Zengő Délvidék
népzenei szemle

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.