Ugrás a tartalomra

Szármafesztivál nyolcadszor is

2021.11.06
17:39
2021.11.06
18:19
Forrás
Pannon RTV
Több mint 50 csapat nevezett be a főzőversenyre a 8. topolyai Szármafesztiválon. A főzőverseny mellett koncertek, kézműves kiállítás és különféle gasztrotermékek vására is várta a kilátogatókat.

Bográcsban és cserépedényben rotyogott a szárma a topolyai vásártéren. Farkas Tamás csapatával már évek óta részt vesz a versenyen, kétszer pedig éremmel tértek haza.

„A leghagyományosabban készítjük, tehát csak savanyú káposzta, a hús, a rizs, a fűszerek benne, a füstölt kihagyhatatlan az egészből, a tüzelése nem gázos, hanem fás, csutkás, és a legjobb az egészben, a csapatszellem.”

Orosz András csapatával már nem először jött el a Szármafesztiválra. Mint mondta, mindig kimagasló eredményeket értek el.

„A jó szármához jó hús kell, jó szalonna, jó rizsa. Hagyományos szárma a legbiztosabb, az a nyerő.”

A fesztivál immár egy nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát, ugyanis több külföldi csapat is részt vett a főzőversenyen. Az egyik legjelentősebb és leglátogatottabb gasztrofesztivállá lett itt a régióban - mondta Szatmári Adrián, Topolya polgármestere.

„Az első Szármafesztivált a Tájházban szerveztük meg, akkor körülbelül 10 csapat vett részt ezen a rendezvényen, ma pedig itt, a Vásártéren több mint 50 csapat van jelen, és én azt gondolom, hogy ez tovább fogja javítani a minőségét ennek a rendezvénynek, és tovább fogja növelni a népszerűségét is ennek a rendezvénynek.”

A szervezők célja 2013-ban az volt, hogy egy olyan gasztrofesztivált rendezzenek Topolyán, amilyen még nincs Szerbiában. Így esett a választásuk a szármára, amely egy közkedvelt ételnek számít térségünkben is.

Tölgyesi Huba főszervező: „Az alapja a kezdetektől fogva megmaradt a rendezvénynek, tehát ami a lényege, a főzőverseny. Ezt szeretnénk, ha így is maradna a jövőben is, meg ez, hogy összejöjjenek az emberek, és ennek a rendezvénynek ez a legnagyobb ereje.”

A Szármafesztiválon a koronavírus elleni védőoltás felvételére is lehetőséget biztosítottak a szervezők. A Pfizer és a Sinpoharm vakcinák közül lehetett választani.

Szármafesztivál
Topolya
Szatmári Adrián
Tölgyesi Huba

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.