Ugrás a tartalomra

Engedély nincs, szennyezés van

2021.11.09
17:23
2021.11.09
19:43
Forrás
Pannon RTV
A Krivaja szennyezettségére és Topolya község környezetvédelmi problémáira hívta fel ismét a figyelmet a parlamentben Fremond Árpád. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselője két törvényjavaslat kapcsán szólalt fel.

Az egyik a biocid termékekre vonatkozik, a másik pedig a környezetszennyezés elleni egységes fellépésről szóló törvény módosítására. A Vajdasági Magyar Szövetség mindkettőt támogatja - jelentette ki felszólalásában Fremond. Mint mondta, ezek az emberek, állatok és a környezet megóvására vonatkoznak, és az EU-integráció szempontjából is nélkülözhetetlenek, a megnyitásra váról 4-es klaszter témája ugyanis pont a környezetvédelem.

A biocid termékekre vonatkozó egységes szabályozásnak köszönhetően biztonságosabbak lesznek a forgalomba kerülő termékek, az egységesített engedélyekkel pedig a nagy szennyezők számára kötelezővé válik a levegő, a víz és a talaj védelmére vonatkozó standardok betartása. A törvény vonatkozik a zajszennyezés és a hulladéktermelés csökkentésére, valamint az energia észszerű felhasználására is. Az engedélyek kiadásának folyamata azonban évek óta csak araszolva halad Szerbiában – hívta fel a figyelmet a képviselő. Mint magyarázta, az első egységesített engedélyt még 2011-ben adták ki, azonban azóta is vannak olyan szennyezők, melyek esetében folyamatosan kitolják a határidőt. Vajdaságban a 119 érintett vállalatból eddig csak 14 szerezte meg ezt a dokumentumot – nyomatékosította a képviselő. Főként állatfarmok az érintettek, melyek komoly környezetszennyezők.

Fremond saját önkormányzatából hozott példát. Mint mondta, Topolya községben a 9 legnagyobb szennyező közül 8 állattenyésztéssel, illetve -feldolgozással foglalkozik. Ezek közül, bár kötelező lenne, egyik sem rendelkezik a megfelelő egységesített engedéllyel. Az engedély kiváltásának határidejét legutóbb 2024-re tolták ki, ami óriási felháborodást váltott ki az emberek körében, főként azért, mert ezek a vállalatok között vannak a Krivaja bizonyítottan legnagyobb szennyezői. Fremond elmondta, a gond egyebek mellett az, hogy az egységesítés összetett és költséges folyamat, hogy kevés az erre szakosodott hivatalnokok, valamint az illetékes szervek közötti hatékony együttműködés hiánya is nagyban hozzájárul a jelen helyzethez. Szerinte a megfelelő együttműködés és a szektorok közötti kommunikáció segíthet a folyamat előrehaladásában.

A törvényjavaslatokról a képviselők a jövő héten szavaznak.

Fremond Árpád
környezetvédelem
VMSZ

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.