Ugrás a tartalomra

Fametszést és az elkorhadt fák eltávolítását végzik Palicson

2021.11.29
15:12
2021.11.29
16:28
Forrás
Pannon RTV
Karbantartási munkálatok veszik kezdetét Palicson. Fametszést és az elkorhadt fák eltávolítását végzik a tóparti nagy park területén az elkövetkező hetekben a Palics-Ludas Közvállalat munkatársai. Ez a része a közvállalat éves munkálatainak.

A korhadt fákat és lemetszett ágakat később újrahasznosítják és komposztálják, valamint a kivágott fák helyére újakat ültetnek.

Ahhoz, hogy egy park állapota hosszan élvezhető és hosszútávon fenntartható legyen, nagyon fontos, hogy szakszerűen legyen karbantartva, ezért fontos a fák metszése és az elkorhadt fák eltávolítása a park területén - emelte ki Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója.

„Az év folyamán a szakmunkatársak folyamatosan figyelemmel kísérték a fák állapotát a parkban, és nagyon igyekezni fogunk, hogy csak a teljesen száraz fákat vegyük ki, azok kerüljenek eltávolításra, és nyilván a metszés folyamán, ha valahol probléma jelentkezik, tehát kiderül, hogy egy fa korhadt, akkor azt a szakma szempontjai alapján ki kell venni, hogy nehogy a látogatókban kárt tegyen.”

Az eltávolított fákat és gallyakat a virágágyások kialakításához használják fel a közvállalat munkatársai, a kivágott fák helyére pedig újakat ültetnek, a korábbi évekhez hasonlóan.

Góli Csilla, Szabadka kommunális ügyekkel és fejlesztéssel megbízott tanácstagja: „Szeretnénk a park gondozását magasabb szintre emelni. Tervezünk pályázatokkal jelentkezni különböző programokra, hogy korszerűsítsük a parkot. Ez a park először 1842-ben lett kialakítva mint angolpark, majd 1911-ben barokk stílusú parkká fejlődött. Vannak korszerű módszerek, korszerű hozzáállás és ezt szeretnénk beintegrálni.”

A parkrendezés keretében történő fametszés a Tartományi Természetvédelmi Intézet közreműködésével zajlik. Bizonyos fafajták elkorhadását és kiszáradását a talajvíz okozza.

Tanja Jotanović, a Palics-Ludas Közvállalat szakmunkatársa: „Hasonló példával találkoztunk a Tó utcában, ahol a veszélyes fákat kivágtuk és a helyükre újakat ültettünk. Most van egy növekedésben lévő, egészséges fasorunk.”

A munkálatok december folyamán fejeződnek be, a közvállalat munkatársai a lakosság megértését és türelmét kéri a fametszés ideje alatt.

Palics
fametszés
park
Dobó Márta
Góli Csilla
Tanja Jotanović
Palics-Ludas Közvállalat

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.