Ugrás a tartalomra

Magyar-szerb filmipari együttműködés

2021.11.29
15:13
2021.11.29
17:43
Forrás
Pannon RTV
Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere és Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.

Intenzív és eredményes tárgyalást folytattunk a kulturális kapcsolatok számos területéről. A szerb és a magyar kultúra és történelem több ponton kapcsolódik össze, ezek megismertetése mindkét nép számára lényeges - hangzott el az eseményen.

Maja Gojković az eseményen hangsúlyozta: példaképként tekintenek Magyarországra a filmipar területén, számos közös alkotás jöhetne létre közös történelmükből. Az örökségvédelem területén nagy mértékben számítunk a magyar tapasztalatokra, és felvetettük, hogy az intenzív kulturális együttműködés a Vajdaságtól és Belgrádtól délre fekvő területekre is kiterjedjen, amennyiben ezt a járványhelyzet megengedi - mondta a szerb művelődési miniszter.

„Fontos téma volt még, hogy beszéltünk a kulturális örökség védelemről, mind Szerbia, mind pedig Magyarország vonatkozásában. Szükségünk van szakemberekre, segítségre, tapasztalatcserére, különös tekintettel villák, kastélyok és kerthelyiségek felújítása kapcsán, amelyek Szerbia területén vannak. Megegyeztünk abban, hogy legközelebb konkrét tervvel állunk elő, hogy ezekben hogyan tudna a magyar kormány is részt venni, de beszéltünk olyan projektekről is a kulturális örökségvédelem kapcsán Vajdaságban, amelyek esetében a magyar kormány is segítséget tud adni. A következő ülésünkön, ami hamarosan Szerbiában lesz, aláírhatunk egy egyezményt a kulturális örökségvédelemben való együttműködés kapcsán.”

A szerb és a magyar kultúra és történelem több ponton kapcsolódik össze, ezek megismertetése mindkét nép számára lényeges - hangsúlyozta az eseményen Kásler Miklós. Kiemelte, Magyarország és Szerbia egyaránt olyan ismeretekkel és kapacitásokkal rendelkezik a filmgyártás területén, amely jól hasznosítható mindkét ország számára. Hozzátette, szó volt az előadóművészi kapcsolatokról, a színházak, a könnyű- és a komolyzene terén tevékenykedők együttműködéséről. Kifejtette, lehetőség nyílik a Vajdaságban található műemlékek, régi kúriák, köztük a középkori aracsi pusztatemplom helyreállítására. Beszéltek arról, miként tudják ápolni Magyarországon a szerb kultúra emlékeit, az egyházi épületeket. Belgrád és Zimony között felavattuk Hunyadi János szobrát, és szerb igény, hogy Budapesten állítsunk szobrot Nikola Tesla világhírű tudósnak - sorolta a magyar emberi erőforrások minisztere.

filmipar
Szerbia
Magyarország
Kásler Miklós
Maja Gojković

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.