Ugrás a tartalomra

Miről is szavazunk januárban?

2021.12.01
09:14
2021.12.01
20:51
Forrás
Szerbiai RTV
Az alkotmánymódosítások, amelyekről Szerbia polgárai a január 16-ai népszavazáson szavaznak, az igazságszolgáltatást érintik – a bírák és ügyészek megválasztását, aminek biztosítania kell az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A tegnap elfogadott, a Szerb Köztársaság alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény szerint a bírákat ezentúl nem az Országgyűlés választja, hanem a Bírósági Főtanács, tehát sem az igazságügyi miniszter, sem az Igazságügyi Bizottság elnöke, de a Legfelsőbb Semmítőszék elnöke sem vesz részt a választási folyamatban. A Legfelsőbb Bírósági Tanács 11 tagból áll majd, eltörlik a bírák hároméves próbaidejét, amit a jelenlegi alkotmány egyik legnagyobb hiányosságaként tartottak számon.

Az ügyészséget illetően két változás van: megszűnnek a helyettes ügyészek. Az ügyészeket pedig az Ügyészek Főtanácsa választja majd, amelynek 11 tagja lesz. A Velencei Bizottság pozitív véleményt adott ezekről az alkotmánymódosításokról, kijelentve, hogy azok összhangban vannak az európai normákkal. Maja Popović igazságügyi miniszter azt mondta, hogy az igazságszolgáltatás területén az alkotmány módosítása a feltétele a jogrendszer további reformjának, amely egyebek mellett lehetővé teszi a jobb megítélést és Szerbia előrehaladását az európai integrációs folyamatban.

Egyébként egy kérdés lesz a referendumon, amely így szól: Támogatja-e a Szerb Köztársaság alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény megerősítését? Januárban a polgárok a szokásos igennel vagy nemmel válaszolhatnak.

Szerb Köztársaság
alkotmány
bírák
alkotmánymódosítás
referendum

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.