Ugrás a tartalomra

A magyarság helyzete Újvidéken

2021.12.14
21:32
2021.12.14
22:44
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken és peremvidékein számos beruházás van folyamatban a magyar művelődési, vallási és közösségi élet terén. Újítják a már meglévő épületeket és tervben van újak elkészítése is.

A Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki, pirosi és tiszakálmánfalvi helyi szervezeteinek képviselői az aktuális munkálatokról számoltak be.

Piroson nemrégiben hat magyar vonatkozású utcanévtáblát helyeztek ki két nyelven, valamint a település bejáratánál is kétnyelvű helységnévtáblák állnak. Tervben van a temető körüli kerítés felújítása és egy kápolna felépítése is.

Tiszakálmánfalván a Katolikus Kör épületén nyílászárókat cserélnek, emellett az objektum homlokzatán, valamint az udvaron is folyamatban vannak a munkálatok,. A cél egy közösségi tér kialakítása.

Újvidéken a Szent Erzsébet templom plébániaépületét újítják, ahol helyet kap a lakóhely, az irattár és az irodahelyiségek mellett a hittanterem is. A templom külső és belső világítását is felújítják. Két alkalommal pályáztak a városi forrásokra.

Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ új épületszárnnyal gazdagodott, amit már be is laktak a szakcsoportok, többek közt a Kisrajzosok és a Peart is. Folyamatban van a Központ intézményesítése, valamint nagy intenzitással folyik az épület külső és belső felújítása.

A tetőszerkezet már elkészült, és hamarosan az épület új arculata is kész lesz. A felújítás kapcsán pedig további lendületet kaphat az újvidéki magyarok művelődési központja, a Petőfi tevékenysége is.

Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki városi szervezetének elnöke a Közügyek vendégeként elmondta, elszomorító adat lehet, hogy csökkent az Újvidéken élő magyarok száma, azonban még mindig vannak elegen, hogy tenni tudjanak, és el is érjék azokat a célokat, amelyeket kitűznek maguk elé.

A Közügyekben a teljes beszélgetés megtekinthető.

Tiszakálmánfalva
kultúra
vallás
fejlesztés
Vicsek Annamária

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.