Ugrás a tartalomra

Tartományi mezőgazdasági támogatások - Mi várható jövőre?

2021.12.14
20:50
Forrás
Pannon RTV
A kapcsolható eszközök beszerzésének támogatására szánt keretösszeget jövőre szeretnék megháromszorozni - mondta el Ótott Róbert titkárhelyettes, aki további tervekről is beszámolt.

Egyre több új technológia jelenik meg a térségünkben, mely a mezőgazdaságban dolgozók munkáját könnyíti meg. A gazdák egyre nyitottabbak, céltudatosabban kezdenek el gazdálkodni, ami nem csak a terméshozamra van kihatással, hanem környezetünkre is. Az új és felszereltebb erőgépnek köszönhetően pedig könnyebben és hatékonyabban tudják a földeken elvégezni a munkálatokat.

Az utóbbi években egyes gazdák új technológiákat is bevetnek a termelésben. Elterjedtté vált a drónnal való permetezés, amely 16 liter vízzel történik, a 200-220 helyett, közelebbről és pontosabban tudja lefedni az adott területet, ebből kifolyólag pedig a minimálisra csökkenti a vegyszer levegőbe jutását és számos más előnye is van.

A dróntechnológia és a digitalizáció előmozdítása a mezőgazdaságban - ez az egyik célja a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnak is.

A modern technológia már a vajdasági mezőgazdászok körében is megtalálható, habár a kis- és közepes vállalkozások esetében talán még nem annyira elterjedt módja a gazdálkodásnak - magyarázta Ótott Róbert a Közügyekben. A tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.elmondta, ezeket a technológiákat lassan be kell vezetni a köztudatba, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság éppen emiatt pályázatokat hirdetett meg idén civil szervezetek számára, amely során az ezzel a témával kapcsolatos szemináriumok megszervezését pénzelték.

A közeljövőben pedig a mezőgazdászok is számíthatnak arra, hogy ezen technológiák fejlesztésére is pályázhatnak.

Ótott Róbert elmondta, 2021-ben 6,8 milliárd dinár volt a költségvetésük, ennek köszönhetően közvetlenül a gazdáknak 1,1 milliárd dinárnyi vissza nem térítendő támogatást tudtak odaítélni. Az önkormányzatok esetében ez szintén 1,1 milliárd dinár volt. A kisgazdaságok esetében 1600 támogatási szerződést írtak alá, amelyet öntözőberendezésekre, méhészetre, farmfelszerelésre, start up-támogatásokra, kapcsolható eszközök beszerzésére fordíthattak.

A kapcsolható eszközök beszerzésének támogatására szánt keretösszeget jövőre szeretnék megháromszorozni - mondta el a titkárhelyettes, aki további tervekről is beszámolt.

„A gazdák mindenképpen arra számíthatnak, hogy január második felében, február elején már meg fogjuk ejteni az első kiírásainkat, úgyhogy mindenképp arra szeretném felhívni a figyelmüket, hogy kövessék a híreket és a titkárság honlapját. A tervezet szerint 8,3 milliárd dináros költségvetéssel fogunk a 2022-es évben gazdálkodni, ami nagyobb mint az idei költségvetés, és ebben a költségvetésben jópár pályázati vonalnak a keretösszege nő, nőni fog a farmi felszerelések vonatkozásában, a kapcsolható eszközök vonatkozásában.”

A titkárhelyettessel készült teljes beszélgetés visszanézhető a Közügyekben.

mezőgazdaság
modern technológia
Ótott Róbert

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.