Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Palicsi-tó halasítása

2021.12.21
14:16
2021.12.21
21:02
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 150 kilogramm harcsát telepítettek a tó négyes szektorába kedd délelőtt. A halasítás az Ecolacus projekt része.

A harcsa ragadozó hal. Betelepítésével egyensúlyba hozható a tó halállománya, mivel az invazív ezüstkárászok is a zsákmányai lehetnek a rablóhalaknak.

Vinkó Tamás, a Palics-Ludas Közvállalat munkatársa: "Most harcsával halasítunk. Szép példányokat már kifogtunk a szelektív lehalászás folyamán is. Ez azt jelenti, hogy megmarad, megtud élni, tud szépen fejlődni. Másik kérdés, hogy majd szaporodni is mennyire tud. Ezt, amit mondtam már, összességében a tó élővilága fogja meghatározni."

A halasítás a Palicsi-tó négyes szektorában, három helyszínen történik, itt egy ideig tilos lesz a horgászás - emelte ki Dobó Márta a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója.

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója: "Amikor az idei évben a szelektív lehalászás befejeződött, akkor a Palics-Ludas Közvállalat megígérte, hogy az idei évben elkezdi a halasítást. Ez most a mai napon nagyon örülünk, hogy megtörtént. Egyelőre, mint látták csak harcsával, hiszen a piacon most csak ezek a halak voltak elérhetők, amik a halasításhoz szükségesek."

A szabadkai városvezetés figyelemmel kíséri a Palicsi-tó és a Ludasi-tó környékén folyó munkálatokat - mondta el Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja.

Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja: "Itt vagyunk most egy nagyon szép esemény kapcsán. Halasítás folyik. Ragadozó halakat telepítenek. A szakemberek természetesen a továbbiakban fogják kísérni ezeknek a halaknak a telepítése utáni eseményeket. Az információkat majd tőlük kapjuk."

Haltelepítésre 10 éve nem volt példa. A mostani akció a német KFW bank által finanszírozott Ecolacus projekt része.

Góli Csilla, a szabadkai Városi Tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja: "A város költségvetésében 70 millió dinárt láttunk elő a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság költségvetésében, ami arra irányuló céleszköz, hogy karbantartsák a zöld sávot a Palicsi és a Ludasi-tó körül, illetve a mezőőr szolgálat működtetése és hasonló tevékenységek, oktatási tevékenységek környezetvédelem témakörében. Míg a kommunális titkárság költségvetésében 28 millió dinárt látunk elő, ami valójában a köztisztaság fenntartására van tervezve."

A harcsa mellett tervezik más őshonos halfaj, például a süllő és a compó telepítését is - hangzott el az eseményen.

halasítás
Palicsi-tó
víz
harcsa

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.