Ugrás a tartalomra

Petar Petković: Albin Kurti sem tilthatja meg, hogy a koszovói szerbek szavazzanak

2022.01.15
19:09
2022.01.15
19:20
Forrás
Szerbiai RTV
Koszovó területén nem engedik megszervezni a referendumot.

Azzal, hogy a pristinai parlament a szerbiai népszavazás Koszovó területén való megszervezése ellen hozott határozatot megsemmisíti az ott élő szerbek legalapvetőbb politikai jogait - mondta Petar Petković. Szerbia Koszovó-ügyi irodájának igazgatója hozzátette, Albin Kurti sem tilthatja meg, hogy az ott élő szerbek Koszovó területén szavazzanak, különös tekintettel igaz ez az április harmadikán esedékes köztársasági választásokra.

A szerbiai népszavazás Koszovó területén való megszervezése ellen hozott ma határozatot a pristinai parlament - jelenti a szerb közmédia.

A parlament rendkívüli ülésén 76 képviselő támogatta a javaslatot, míg ellene senki sem szavazott, ahogyan tartózkodás sem volt. A határozatjavaslatot a koszovói kormányfő terjesztette be és korábban több parlamenti párt álláspontjával is harmonizálták, ugyanakkor komolyabb változtatások nem történtek a szövegben. Albin Kurti koszovói kormányfő felolvasta a határozat első felét, amelyben egyebek között az is állt, hogy a koszovói kormány tegyen meg minden szükséges intézkedést az integritás és szuverenitás megsértésének megakadályozásáért. Igor Simić, a Szerb Lista vezetője a szavazás előtt kijelentette, a határozat elfogadása szembe megy a szerb nemzeti érdekekkel, így a szerb képviselők elhagyták az üléstermet, és nem vettek részt a szavazáson. 

Koszovó
referendum
Pristina

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.