Ugrás a tartalomra

Potápi: A jövőben bővíteni lehet a Vackor óvodát

2022.02.04
14:56
2022.02.04
20:47
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai Vackor óvodába 106 gyerek jár, egy éves kortól 6-ig. Öt csoportban zajlanak a foglalkozások.

Hat óvodaközpont kialakítása, ötven állami iskoláskor előtti intézmény fejlesztése, nyolcvan játszótér kiépítése - ez csak néhány azon fejlesztések közül, amely a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében valósult meg az elmúlt időszakban Vajdaságban. Az egyik ilyen beruházás egy teljesen új magyar óvoda létrejötte volt Szabadkán. Ez a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény, amely szeptember elseje óta működik.

A Vackor óvodába 106 gyerek jár, egy éves kortól 6-ig. Öt csoportban zajlanak a foglalkozások. A szülők pozitív visszajelzései mellett a gyerekek önfeledt mosolya is azt jelenti, hogy az intézmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az oviban nemcsak a magyar nyelven való tanulásra fektetnek hangsúlyt, hanem a magyar kultúrát és hagyományokat is előtérbe helyezik.

Katona Novák Ágnes, a Vackor óvoda megbízott igazgatója: "Magyar kultúrával ismerkednek a gyerekek. Megtartjuk az ünnepeket, az ünnepekhez kapcsolódó hagyományokat, szokásokat megismertetjük, felelevenítjük velük. Megtartottuk a magyar kultúra napját is, amit a gyerekek nagyon élveztek. Verseket, énekeket tanulnak."

Az intézményben kiváló óvónők és szakemberek dolgoznak, akik nagy mértékben hozzájárulnak a gyerekek fejlődéséhez. A Vackor teljes egészében igazolta a hozzá fűzött reményeket - emelte ki dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke.

"Bizonyította a létjogosultságát. Ha végiggondoljuk ezt a gyermekszámot, amellyel működik, illetve azt, hogy mekkora igény van rá. Gyakorlatilag még két bölcsődei csoportot lehetne indítani."

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár most járt először a Vackor óvodában. A politikus kiemelte, Vajdaságban nagyon jól működik a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program.

"Hat óvodaközpontot tudtunk kialakítani a Vajdaságban, nyolc mikrobuszt tudtunk vásárolni. Körülbelül ötven állami óvodának, bölcsődének a fejlesztését tudtuk megvalósítani. Emellett nyolcvan helyen építettünk játszóteret. Ezek közül a központok közül pedig kettő teljesen új, így a szabadkai és nemsokára át tudjuk adni Maradékon is az óvodaközpontot."

Az ilyen fejlesztések által biztosítottuk, hogy minden magyar gyerek, köztük a vegyes házasságban születettek is, magyar óvodai ellátást kaphassanak - hangsúlyozta Potápi Árpád János. A mostani tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a jövőben bővíteni lehet a Vackor óvodát - szögezte le az illetékes államtitkár.

2022 a cselekvő nemzet éve a világ magyarsága számára. A tematikus év keretében a magyar nemzetpolitikai államtitkárság az elmúlt 10 év alatt kiépített intézményrendszer megerősítését és megvédését tűzte ki céljául. A tematikus év vajdasági nyitóeseménye kapcsán Potápi Árpád János ellátogatott a Szabadkai Városi Múzeumba, ahol jelenleg is folyamatban levő projektekről számoltak be neki, de a Vackor Óvodát is megtekintette.

Vackor
óvoda

Most

13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.