Ugrás a tartalomra

20 éves a budapesti Terror Háza Múzeum

2022.02.24
17:21
2022.02.24
20:03
Forrás
Pannon RTV
A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából konferenciát szerveztek.

Vörös csillag a kereszt ellen ellen elnevezéssel tartottak konferenciát Budapesten a Terror Háza Múzeumban a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán és az intézmény 20 éves fennállása alkalmából. Az eseményen részt vett többek között Herczeg Anita, Áder János magyar köztársasági elnök felesége, illetve Kövér László. A magyar országgyűlés elnöke beszédében az identitás fontosságáról és a nagyvállalatok államok feletti hatalmáról is beszélt: A statisztikai adatok szerint a globális tőke koncentrációs folyamatok következményeként napjainkra a világ 10 legerősebb magáncégének összesített tőke ereje nagyobb, mint a világ 180 szuverén államának együttesen. Mint tudjuk az Egyesült Nemzetek Szervezete napjainkban mindösszesen 193 szuverén államot tart nyilván a nagyvilágban. 2017-ben a világ 100 legnagyobb bevételt generáló entitásának listáján 71 multinacionális vállalat, azaz államhatárokon átívelő magánhatalmi csoport szerepelt és csak 29 állam, mint közhatalom.

A múzeum és a Szent István Intézet közös eseményén Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt mondta, arra törekedtek a múzeummal, hogy a bűn ne maradjon büntetlen, hogy végre neki lehessen kezdeni a gyászmunkának.

Schmidt Mária, főigazgató, Terror Háza Múzeum: A Terror Háza Múzeum mementóvá vált a város szívében, az elegáns sugárút közepén, a magyar nemzet élő lelkiismereteként hirdeti, hogy a múltat be kell vallani, hogy az igazságot nem lehet eltagadni, hogy bosszút ugyan nem álltunk és a terrorista múltat múzeumba zártuk, hogy jelenünknek ne legyen része. De nem felejtünk. A félelmet amit keltettek bennünk, a zsigereinkben hordozzuk és gondunk lesz rá, hogy ilyet többé ne tehessenek velünk.

A programsorozat részeként pénteken, a kommunizmus áldozatainak emléknapján protokollmentes gyertyagyújtást tartanak a Hősök falánál, majd másnap ingyenes koncerteket tartanak az épület előtt, ahol a Kerekes Band, Radics Gigi, Tóth Gabi és Vastag Csaba lép fel.

Budapest
Magyarország
Kövér László
Terror Háza

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.