Ugrás a tartalomra

61,6 millió dinár a nemzeti tanácsoknak Vajdaságban

2022.03.10
14:12
2022.03.10
20:14
Forrás
Pannon RTV
Az összeget 17 kisebbségi önkormányzat között osztják szét, a támogatásokról szóló szerződéseket Újvidéken írták alá.

A tartományi kormány 61,6 millió dinárral támogatja a Vajdaságban működő nemzeti tanácsok tevékenységét.

Idén is a Magyar Nemzeti Tanács részesült a legnagyobb támogatásban. A mintegy 24,7 millió dináros összeg egy részét az MNT működési költségeire fordítják, de a médiát és a kisebb regionális szervezeteket is támogatják. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt években is, és ebben az évben is ebből az összegből, a tartományi támogatásából a társalapításában lévő intézményeket támogatta, és fogja támogatni ebben az évben is, mind a kultúra, mind a tájékoztatás, mind az oktatás terén, a társalapított intézményeinket. Különös tekintettel ebben az évben előtérbe fog kerülni a tájékoztatási intézményeknek a támogatása, hiszen még előttünk áll a népszámlálás.”

Szakállas Zsolt tartományi nemzeti közösségi titkár reményei szerint a nemzeti közösségek jogai a jövőben még magasabb szinten érvényesülnek. „A nemzeti tanácsok egyszerűen mindenben részt kell, hogy vegyenek, tehát valójában az egész politikai életben egy fontos tényezőt képeznek. Azokon a hatáskörökön túl, amelyeket a törvény biztosít nekik, fontos, hogy véleményt nyilvánítsanak minden olyan folyamatban, ami az országon belül lejátszódik. Történetesen az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás, azok olyan területek, amelyek hatványozottan kiemeltek.”

A támogatást az év folyamán négy részben utalják át a kisebbségi önkormányzatoknak. Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Vajdaság számára a közösség megőrzése kulcsfontosságú prioritás. Ez azt jelenti, hogy a többségi szerb népnek és a nemzeti közösségeknek, akik itt együtt élnek. Mindig, különösen a nehéz időkben is őrizniük kell ezt a közös életet és fejleszteni. A mi feladatunk itt a tartományi kormányban, hogy megmutassuk, évről-évre egyre erőteljesebben az elkötelezettségünket e politika mellett.”

A tartományi kormány már több éve pénzeli a nemzeti tanácsok munkáját. Idén a Szlovák Nemzeti Tanács 6,3, a román 4,2, a horvát 3,75, a bunyevác pedig 2,6 millió dináros támogatásban részesül.

Jerasz Anikóval, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökével Mészáros György beszélgetett.

nemzeti tanács
tartományi kormány
Jerasz Anikó
Szakállas Zsolt
Igor Mirović

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:19, Frissítve: 16:25

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.