Ugrás a tartalomra

Mit hozhat Európába a globális felmelegedés?

2022.03.22
17:53
2022.03.22
18:05
Forrás
elobolygonk.hu
Növekvő hőség, szárazság, csökkenő mezőgazdasági termelés, vízhiány és áradások, ezek a kulcskockázatok, amikkel meg kell küzdenie Európának az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület jelentés szerint, ha tovább melegítjük a kibocsátásokkal a légkört.

A hatások már most, 1,1 fokos felmelegedésnél is érezhetők, azonban 2-3 fokos globális hőmérséklet-emelkedés esetén a veszélyek megsokszorozódnak. A szakemberek szerint pont efelé haladunk.

A leginkább veszélyeztetett területek Dél-Európában, illetve a városokban találhatók. Az élelmiszer- és energiaellátásban, az egészségügyben, a közlekedésben, a hatékony munkavégzésben, a természeti rendszerek és a biológiai sokféleség megőrzésében várható negatív hatások mellett a kulturális örökség egy része és néhány tradicionális életstílus is veszélybe kerül.

Az IPCC II. munkacsoportjának jelentésében négy fő kockázati tényezőt emeltek ki Európára vonatkozóan: ezek a hőség, a csökkenő mezőgazdasági termelés, a vízhiány és az áradások. A hatások esetén nem mindegy, hogy hány foknál korlátozzuk a globális melegedés mértékét: A 1,5 fokos globális melegedés okozta extrém hőség évi 30 000 halálos áldozatot követelhet Európában és ez a szám 3 fokos hőmérséklet-emelkedés esetén megháromszorozódhat, miközben jelentősen lecsökken a hőmérsékleti szempontból komfortos órák száma és a munka produktivitása is.

Emellett az előrejelzések szerint melegedés miatt Európában:
- lecsökken a szárazföldi és tengeri ökoszisztémák számára alkalmas élőhelyek nagysága;
- invazív fajok jelenhetnek meg, illetve egyes fajok észak felé, vagy nagyobb magasságokba tolódhatnak. A kullancsok tovább terjeszkedhetnek;
- tovább terjeszkedhetnek az allergén növények;
- nő a vegetációtüzeknek kitett területek kiterjedése, ami a biodiverzitásra és a természetes szén-nyelőkre nézve is fenyegetést jelent;
- jelentős mezőgazdasági veszteséget okoz, miközben a klímaváltozás az élelmiszerek minőségére és a haszonállatok egészségére is negatívan hat;
- megnő a vízhiánnyal kapcsolatos kockázat;
- a csapadék eloszlása megváltozik, emiatt megnő az árvizek kockázata, illetve a heves esőzések gyakorisága és intenzitása.

globális felmelegedés
Európa

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.