Ugrás a tartalomra

Veterán véradó is részt vett a mai zentai akción

2022.03.29
15:54
2022.03.29
22:14
Forrás
Pannon RTV
Rendkívüli véradási akciót tartottak Zentán a Vöröskereszt épületében. Ez már a hatodik szervezett véradás volt idén. A következő akció április 21-én lesz.

A zentai véradásra sok ember érkezett. Az önkéntesek 18 éves kortól egészen 65 éves korig lehetnek véradók. Szarvák Baráti Erika már hosszú évek óta részt vesz az akciókon, a mostani azonban utolsó volt számára, ugyanis elérte a 65 éves életkort: „15-16. alkalommal négy hónaponként folyamatosan adom a vért, azelőtt csak úgy időnként. Valójában a férjem volt véradó, aki több mint ötvenszeres véradó volt, és mikor tőle tovább nem tudtak vért venni, akkor én álltam be a helyére.”

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy milyen nagy fontossággal bír a véradás. Nem csak azon segít aki kapja, hanem azon is aki adja.

Dr. Duško Berić, munkatárs, Vajdasági Vérátömlesztő Intézet: „Számos kórházban naponta végeznek különféle műtéteket, és vannak súlyos betegek, akiknek vérre van szükségük. Ezért szükséges megújítani azokat a vértartalékokat, amelyek a közelmúltban csökkentek, az A-s és 0-ás csoportot, és különösen a negatív vércsoportokat.”

Zentán havi szinten tartanak véradási akciót. Az előírások szerint a férfiak három havonta, a nők pedig négyhavonta tudnak vért adni.

Đukic Teodóra, a Vöröskereszt zentai szervezetének munkatársa: „Ez a hatodik véradásunk ebben az évben. Eddig 132 egységet gyűjtöttünk. Volt három rendes véradásunk Zentán, kettőt kint falvakban szerveztünk meg és most ezt a rendkívülit.”

Kicsi a vérkészlet, így a Vöröskereszt munkatársai és az orvosok arra kérnek, hogy aki csak teheti, adjon vért, hiszen egy véradással 3 emberi életet menthetünk meg.

Zenta
Vöröskereszt
véradó
véradás
véradási akció

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:04, Frissítve: 18:11

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.