Ugrás a tartalomra

Szijjártó: Szerbiát már tegnap fel kellett volna venni az Európai Unióba

2022.04.06
13:40
2022.05.01
16:57
Forrás
Pannon RTV
Még a pótvizsgán átmehet a közösség, ha holnap megtörténik az ország csatlakozása - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szegeden, ahol Nikola Selaković szerb külügyminiszterrel találkozott.

Sokat tettek azért, hogy a történelmi ellenségeskedésből történelmi barátsággá alakuljon a két nemzet kapcsolata - emelte ki Szijjártó Péter Szegeden. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: a hétvégén megrendezett magyarországi és szerbiai sorsdöntő, történelmi jelentőségű parlamenti választások nyomán minden adott a munka folytatásához. Aláhúzta, hogy a magyar-szerb kereskedelmi forgalom értéke januárban több mint a kétszeresére nőtt és és Szerbiának nagy szerepe van Magyarország energiaellátásában.

„Tehát a sikertörténet fejezetei íródnak, de ezek a fejezetek majd akkor vállnak egy komplett könyvvé, vagyis legalábbis annak első kiadásává, hogy ha Szerbia európai uniós csatlakozása egy befejezett folyamat lesz. Szeretném aláhúzni a magyar álláspontot. Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba, tegnap fel kellett volna és még a pótvizsgán átmehet az unió, hogy ha holnap felveszi a szerbeket.”

Továbbra is folytatódik a gazdasági együttműködés a két ország között és a Belgrád-Budapest gyorsvasút kiépítése is, valamint év végére befejezik a Szabadka-Szeged vasútvonal felújítását - emelte ki Nikola Selaković. A szerb külügyminiszter emlékeztetett, hogy ennek első fázisát a közelmúltban adták át.

„Meggyőződésünk, hogy a közeljövőben részt veszünk a gyorsvasút második fázisának megnyitóján, valamint a szerb és magyar rész összekapcsolásán, amellyel a két főváros közötti elérhetőség tanúskodik majd polgárainknak az országaink közötti együttműködés szorosságáról és intenzitásáról.”

Magyarország szerda reggel bekérette az ukrán nagykövetet a kijevi kormány tisztségviselőinek magyarországi választásokkal összefüggésben tett megnyilvánulásai miatt. A sajtótájékoztató végén a Pannon RTV kérdésére Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte a kijevi kormány tisztségviselőinek nyilatkozatait. Hozzátette: a magyar emberek demokratikus választáson döntöttek, az eredményt így mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Magyarország
Nikola Selaković
Szijjártó Péter
Szeged
Szerbia

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.