Ugrás a tartalomra

Nyári frizurát nyírtak a birkáknak

2022.04.24
16:33
2022.04.24
17:10
Forrás
Pannon RTV
A birkát élve és rotyogva is kedvelők sokaságával telt meg a zentai Vásártér, ahol megtartották a hagyományos Birkanyíró és Birkapörköltfőző Fesztivált.

A rendezvény célja, hogy a hagyományos állattartás eme formáját széles körben megismertessék, és egyben népszerűsítsék is.

Kézi és gépi nyírásban mérte össze tudását közel 30 jelentkező a fesztivál birkanyíró versenyszámában. Fiatalok és idősek egyaránt beneveztek a megmérettetésre. Bóbán Imre évek óta rendszerint az élmezőnyben végez: „10 éves koromban kezdtem. Nekem megmutatta egy idősebb asszony, hogyan kell, hogyan fordítsam, és úgy csinálom. Attól kezdve 30-40-50-et is megnyírok.”

A Tisza-menti községben immáron XIX. alkalommal szervezték meg a fesztivált, ahová Vajdaság különböző szegletéből, Felvidékről, Horvátországból, Magyarországról és Erdélyből is érkeztek csapatok.

Jakab Ernő, elnök, Székelyudvarhelyi Mezőgazdászok Egyesülete: „Elég szép állományaink vannak. Nálunk még mindig a hagyományos birkatenyésztés folyik. Éppen itt sok gazdával elbeszélgettünk az este és azt tapasztaltuk, hogy inkább itt ilyen egyéni gazdaságok vannak, nálunk pedig még mindig a kisgazdaságokban 5-20 birkáig helységenként, családonként tartanak birkát és közös legeltetési programon vesznek ezek részt.”

A fesztivál programján szereplő hagyományos birkapörkölt és pásztorételek versenyére 52 csapat nevezett be az idén és 10 tagú zsűri bírálta az étkeket.

Lovasi József, zsűritag, Szabadtűzi Lovagrend Rendvédelmi Főkapitánya: „Figyelembe vesszük először is a csapatok főzőhelyének az elhelyezkedését, annak a berendezését, majd a feldolgozás minőségét, illetve az elkészített bográcsokban hogyan kezelik az ételt. ”

A jövőre jubiláló zentai rendezvényt a szervező zentai Gazdakör tavaly a járvány miatt csak jelképesen tudta megtartani, de idén újra nagy látogatottságnak örvendhettek.

Kobrehel Ervin, elnök, Zentai Gazdakör: „Arról is kellett, hogy szóljon és azért is csináltuk, hogy a zentai emberek jól érezzék magukat,  a falusi hangulatot, az állattartásnak a szépségeit behozzuk ide, mert most már Zentát is városnak mondhatjuk és mind jobban kihalófélben ez a tevékenység.”

A gazdák egyetértettek abban, hogy Vajdaságban a támogatások sokaságának és az infrastruktúra kiépítésének hála jelenleg megéri juhtenyésztéssel foglalkozni, egyedül a gyapjúra jelenleg nincs kereslet.

birka
birkafőző
birkahús
birkanyírás
birkanyíró
Birkanyíró és Birkapörkölt Főző Fesztivál
Birkanyíró és Birkapörkölt-főző Fesztivál
birkapaprikás
birkapörkölt
birkapörkölt-főző verseny
birkapörköltfőző

Most

15:09

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.