Ugrás a tartalomra

Új típusú hepatitisz gyanúja áll fenn egy belgrádi gyermeknél

2022.05.05
12:57
Forrás
021.rs
A kilencéves gyermek anyjával a fővárosi Dr. Vukan Čupić intézetben fekszik, jól érzi magát, de súlyos májrendellenességgel kezelik.

Mindaddig, amíg ki nem derül, hogy az új fajta hepatitisz vírussal fertőződött-e meg, az orvosok megfigyelés alatt tartják. Kezelési protokoll még nem létezik erre a betegségre.

Dr. Dragan Prokić, az intézet osztályvezető gyermekorvosa kiemelte, hogy egyelőre csak a betegség gyanúja áll fenn, mivel több vizsgálat is hiányzik ahhoz, hogy felállítsák a pontos diagnózist. Gyanúra ad okot, hogy ugyan a gyermek jól érzi magát, mégis sárgaságba került, a mája pedig rossz állapotban van. A doktor hozzátette, amennyiben kiderül, hogy az új fajta májbetegségről van szó, úgy csak a tüneteket tudják majd kezelni, mivel arra nincs gyógymód.

Május elejéig 200 ilyen esetet regisztráltak világszerte. A betegség főleg Európában terjed a gyermekek körében. A megfigyelt májkárosodás gyakorisága ennél a betegségnél 10-20-szor magasabb a normálisnál. A tünetek között láz, hasmenés, hányás szerepel, de tüdőgyulladást és agyhártyagyulladást is okozhat. A vírus cseppfertőzés útján terjed.

hepatitsz
gyermek

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.