Ugrás a tartalomra

A klímaváltozás negatív hatásainak csökkentése

2022.05.17
15:31
2022.05.17
17:44
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták a Nyugat-Balkáni Zöld Navigátor Üzleti Egyesületet Újvidéken.

A regionális vállalkozói szövetség létrehozásának célja, hogy aktívan részt vegyen a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésében, technikai és pénzügyi támogatást nyújtson a regionális gazdaság átalakításához, valamint a köz- és magánszektor klímagazdaság felé tereléséhez. Az egyesület alapítói Vajdaság Fejlesztési Alapja és Garanciaalapja, valamint a Boszniai Szerb Köztársaság Garanciaalapja.

Manapság az uralkodó gazdasági modell a globális gazdaság korlátlan növekedésén alapul, de a bolygó forrásai végesek. Ahhoz, hogy az emberiség fennmaradjon, ezen változtatni kell.

Goran Janjić, igazgató, Nyugat-Balkáni Zöld Navigátor: „Már ma a vállalatoknak a termelés és a beruházások tervezése előtt gondolkodniuk kell a vállalati politika kiigazításáról és az éghajlati kockázatok integrálásáról, a pénzügyi szektor és a szabályozási keretek pedig ösztönzik vagy elriasztják majd azokat a vállalatokat, amelyek pozitív, illetve negatív hatással vannak a környezetre és a társadalomra.”

Közös regionális fellépésre van szükség ahhoz, hogy szénmentessé tegyük a gazdaságot, csökkentsük a káros gázkibocsájtást, digitalizáljuk az ipart, serkentsük a megújuló energiaforrások használatát, átálljunk a megújuló mezőgazdaságra az éghajlatváltozás lelassítása érdekében, hangsúlyozta Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Ahhoz, hogy ez megtörténjen, az éghajlati szempontnak a mindennapi üzleti élet részévé kell válnia, aktívan kell kezelni a klímakockázatokat, fejleszteni kell a szabályozási kereteket, pénzügyi és technikai támogatást kell nyújtani a közös regionális gazdaságunknak, valamint a magán- és közszférát folyamatosan a klímagazdaság felé kell irányítani.”

Minden jövendőbeli befektetésnek a zöld programon keresztül kell történnie, a fenntartható fejlődés környezeti, társadalmi és kormányzási irányvonalai alapján, mutatott rá Marija Obradović államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

Marija Obradović, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, Szerbia: „Olyan terület vagyunk, ahol még bőven akad munka, de ahol kezdeményezőkészségünket is ki kell mutatnunk, elsősorban a helyi közösségeken keresztül. A helyi közösség Szerbia-szerte kulcsfontosságú tényező a zöld irányelvek megvalósításában az emberek, városok és települések számára.”

Saša Bešlić nemzetközi gazdasági szakértő bemutatta, hogy csak a fenntartható fejlődés alapján működő cégeknek van jövője, és ezért Szerbiának és a régiónak is fontos, hogy az átállás útjára lépjen.

klímaváltozás
klímaváltozás
klímaváltozás
Nyugat-Balkáni Zöld Navigátor Üzleti Egyesület
Goran Janjić
Igor Mirović

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.