Ugrás a tartalomra

Csökken a haltermelés Szerbiában

2022.05.18
13:46
2022.05.18
20:02
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt nyolc évben csak a pontykitermelés aránya a felére csökkent. Hasonló a helyzet a tiszai halállománnyal is. A folyó magyarkanizsai szakaszánál is kevés a ponty, ami pedig megtalálható benne, azt mind Magyarországon telepítik a vízbe.

Keveset és rendszertelenül fogyasztunk halat - ez derül ki a kutatásokból. Pedig egészséges. Az általunk megkérdezettek többsége maximum heti egyszer eszik halat, de van olyan is, aki egyáltalán nem.

Sóti Erzsébet, Magyarkanizsa:
A halat nem élem, de a gyerekeim szeretik és hetente egyszer esznek halat, amelyik a legfinomabb.

Barna Leóna, Magyarkanizsa:Esszük a halat, mindenféle halat szeretünk, de nagyon drága a hal.

Csendes most a Tisza, viszont ennek ellenére az egyik legközkedveltebb horgászterület, annak ellenére is, hogy kevés a hal. A helyi horgászok szerint közel 50 százalékkal kevesebb a folyóban található hal, mint húsz évvel ezelőtt. Kizárólag a magyarországi telepítéseknek köszönhetően van most a folyóban ponty.

Sarnyai Csaba, horgász, Magyarkanizsa:
Itt nálunk a mostani halállományt, lényegében a pontyok számát ez határozza meg, hogy Magyarországon, az ár, árhullámok lehozzák évente többször is és itt megtalálják a helyüket, mondhatni, hogy ívnak is ezek a pontyok már.

A ponty kilója élősúlyban jelenleg 600-700 dinár, míg felpucolva 950 dinárt kell fizetni érte. Györke Antal halbolt-tulajdonos két évvel ezelőtt nyitotta meg az üzletét. Akkor, mint mondja, a ponty beszerzési ára közel 300 dinárba került, mostanra ez a duplájára nőtt. A községben legkeresettebb a ponty és harcsa, viszont az elmúlt időszak halhiánya itt is megmutatkozott. A halastavak nem tudnak biztosítani elég halat, és most be kell járnunk nagyobb területet, vadászni kell a halat valójában, hogy legyen elég nyersanyagunk, ami az édesvizű halakat illeti. Ami a tengeri halakat illeti, azt fagyasztva vásároljuk.

Másfél évtizeddel ezelőtt 12 ezer hektáron működtek halastavak, mára pedig már csak 3500 hektáron. Szakemberek szerint nagyon magasak a vízügyi társaságok kiadásai, ez befolyásolja a hal árát.

Aleksandar Stajčić, igazgató, DTD Halászat:
A covid helyzet miatt a haltermelés hanyatlásnak indult és a nehéz üzletmenet egész folyamata felgyorsult. 2020-tól ennek eredményeként a piacon nincs elég szerbiai hal, az árak és a kereslet pedig emelkedett. A következő időszakban nem lesz könnyű helyrehozni a dolgokat az ágazatban, az elkövetkező két-három évben az várható, hogy drága marad a szerbiai hal az országban.

Szerbiában egyébként a behozatali hal is megtalálható. Ezek többsége jellemzően Görögországból és Horvátországból érkezik.

haltermelés
Magyarkanizsa
Tisza

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.