Ugrás a tartalomra

Úgy tűnik, szexuális úton terjedhet a majomhimlő

2022.05.23
18:04
Forrás
Euronews
A járványkutatók szerint kevés az esély rá, hogy a koronavírushoz hasonló betegséghullámról legyen szó.

Több mint 90 majomhimlős esetet jelentettek be május 23-áig Afrikán kívüli országokból. Szakértők szerint egyre biztosabb, hogy ezeket szexuális úton adták tovább a fertőzöttek.

A járványkutatók szerint kevés az esély rá, hogy a koronavírushoz hasonló betegséghullámról legyen szó. Az európai járványkutatók szerint az elszaporodó majomhimlős esetek elszigetelt, "random" események, amit legalább két esetben szexuális úton adhattak tovább egymásnak a betegek.

Dr. David Heymann, a WHO korábbi veszélyhelyzeti részlegének vezetője szerint a jelenleg leginkább elfogadott elmélet szerint a betegség gyors terjedése a meleg és biszexuális férfiakhoz köthető, akik szexuális úton adták át a vírust legalább két, tömeges megbetegedéseket okozó esetben, Spanyolországban és Belgiumban is.

A vírus vélhetően apró sebeken keresztül terjed nedvekkel, nyálkahártyaérintkezéssel, vagyis szoros kontaktus kell a továbbadásához. Bár nincs rá külön oltás, de a himlő elleni oltások 85 százalékban hatékonynak bizonyulnak ellene. Ha valaki mégis megkapja, általában pár hét alatt gyógyul, viszonylag enyhe tünetekkel.

majomhimlő
kiütés
WHO

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.