Ugrás a tartalomra

Továbbra is súlyos aszály sújtja Vajdaság termőföldjeit

2022.05.24
13:24
2022.05.24
16:37
Forrás
Pannon RTV
A napokban ugyan néhol előfordult kisebb csapadék, de ez nem terjedt ki nagyobb területre. A talaj nedvességtartalma egyre alacsonyabb. A termelők szerint komoly terméskieséssel kell számolni, ha nem érkeznek meg az esőfelhők.

Vajdaságban májusban nem volt komolyabb, áztató eső. Egyedüli szerencse a szerencsétlenségben, hogy április közepén esett annyi csapadék, ami valamelyest feláztatta a földeket, így aki időben vetette a magot, annál ki bírt kelni, mondta Varga Somogyi Tibor temerini termelő.

„Most egyelőre csak lefelé bírnak menni a növények, szaladnak a víz után, ami még lehet, hogy későbbre jól is jöhet, ellenben ha nem kapunk a közeljövőben egy kiadósabb csapadékot, akkor itt komoly problémák lehetnek. Más a helyzet a kalászosok esetében, az őszi kalászosok, amik most már a szemfejlődés szakaszába kellene, hogy lépjenek, ha a következő hetekben nem kapnak egy bizonyos mennyiségű csapadékot, akkor bizony az árpa nagyon alá fog dobni.”

A termelők szerit most aránylag jók a terményárak, a napraforgó, a kukorica és búza ára is. Kérdés azonban, hogy lesz-e termés. Aki teheti locsol, de ez is egyre költségesebb.

Barna Mihály temerini termelő: „Az aszály ellen lehet tenni, nekünk is van öntözőrendszer, csak hát azt őrületes munka beüzemelni, locsolni, az hosszú időt igénybe vesz, meg nem beszélve arról, hogy a mostani üzemanyagárakhoz viszonyítva kérdéses, hogy megéri-e locsolni a földeket.”

A termelők most még reménykednek, hogy lesz csapadék az elkövetkező időszakban. Véleményük szerint még nincs minden veszve, ha jönne egy kiadós eső, akkor némileg megnyugodhatnának.

aszály
szárazság
Vajdaság
földművelés

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.