Ugrás a tartalomra

A Bolgár Nemzeti Tanács küldöttségét látta vendégül az MNT

2022.05.27
15:16
2022.05.27
17:33
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Közgazdasági Karon megtartott tanácskozáson szó volt egyebek mellett a két nemzeti közösség együttműködési modelljeiről, és szó volt még az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és a hivatalos nyelv- és íráshasználat kérdéseiről.

Szerbiában 22 nemzeti tanács működik. A bolgárral a Magyar Nemzeti Tanács már 2003 óta ápol jó kapcsolatot.

Stefan Stojkov, a Bolgár Nemzeti Tanács elnöke elmondta: sokat tanulhatnak a Magyar Nemzeti Tanács munkájából, az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és a hivatalos nyelv- és íráshasználat terén is. Egymás példáit és tapasztalatait követve idén a bolgár tehetséges gyerekek részére indul Bosilegradban egy informatikai tagozat, a magyar tehetséggondozó oktatás példájára.

„Azért jöttünk, hogy minden területen megtanuljunk valamit önöktől, és miért ne, talán maguk is tőlünk. Tavaly, amikor asztalhoz ültünk Bosilegradban, az oktatás volt terítéken. Elmentünk a bosilegradi gimnázium igazgatójához, és a magyar küldöttségtől megtanultuk, hogyan alakíthatunk egy harmadik osztályt a tehetséges gyerekek részére.”

A bosilegrádi és dimitrovgradi vendégeket többek között Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke fogadta Szabadkán. Tavaly augusztusban a Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége látogatott el Bosilegradba, a szerbiai bolgár kisebbség központjába, ahol a magyarok hagyományait többek között a topolyai táncegyüttes mutathatta be.

Hajnal Jenő elmondta, az MNT küldöttségének onnan hozott legnagyobb tanúsága, hogy a kompakt közösségben élő bolgároknak az utcanévtábláktól, a helységnevekig sikerült mindenhol a bolgár elnevezéseket érvényesíteni.

„Mi onnan úgy jöttünk el, azzal a tapasztalattal, hogy ez egy komoly feladat lesz számunkra. Sajnos a mai napig nem sikerült ezt még, van mit tanulni tőlük, és azt az alázatot, azt a szolgálatot, amelyet ők ellátnak. A mai programunk lényege, hogy délelőtt a nemzeti tanácsok négy fő területével ismerkedjenek meg bolgár barátaink, kollégáink. Elsősorban a nemzeti tanács bizottságait hívtuk el, szakembereit, intézményvezetőit, akik beszámolnak az oktatásról, tájékoztatásról, a hivatalos nyelv- és íráshasználatról pedig külön lesz egy fejezet.”

Az együttműködési modellekről szóló tanácskozás után a küldöttség tagjai közösen meglátogatták a szabadkai Vackor óvodát, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart, a Szabadkai Városi Múzeumot, a Zsinagógát, valamint a Szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumot is.

 A látogatás az EBESZ szerbiai missziója kezdeményezésével valósult meg.

Bolgár Nemzeti Tanács
Magyar Nemzeti Tanács
EBESZ
Hajnal Jenő
Stefan Stojkov

Most

15:09

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.