Ugrás a tartalomra

Magas az ólomkoncentráció a szerbiai gyermekek vérében

2022.06.07
14:07
Forrás
Magyar Szó, FoNet
Ez pedig a szennyezett környezet következménye – mondta Dragoslav Popović, a Szerbiai Népegészségügyi Szövetség elnöke a FoNetnek.

Kimutatása szerint a gyermekek vérében 2,4 mikrogramm/deciliter ólom található, ez a legmagasabbak között van Európában.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy ez a jelenség nem tegnap alakult ki, és meg kell oldani mihamarabb. Véleménye szerint az ólom, csakúgy mint más nehézfémek jelenléte a vérben, hosszútávú elváltozást eredményezhet. Az ólom különösen befolyásolja a mentális egészséget, az intellektuális képességeket, később pedig egyéb egészségügyi következményekkel járhat, mondta Popović.

A vérben lévő magas ólomkoncentráció a lég- és vízszennyezettség, illetve a bennünket körülvevő környezetszennyezés miatt alakult ki.

ólomkoncentráció
vérkép
gyermek
Szerbia

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.