Ugrás a tartalomra

Durindó - 123 műsorszám és mintegy 1200 fellépő a palicsi Vigadó teraszán

2022.06.12
15:58
2022.06.12
17:59
Forrás
Pannon RTV

Népdal és népzene zengte be a Palicsi-tó partját vasárnap. A Vigadó épülete adott otthont a 45. Durindó népzenei fesztiválnak.     

Első alkalommal rendezték meg a fesztivált Palicson. Újdonságnak számított, hogy több helyszínen zajlottak az események. Brezovszki Eszter, a házigazda település Szederinda népdalkörének vezetője büszke arra, hogy Palics is bemutatkozhatott a fesztiválon. „El sem akartam hinni, amikor meghallottam, hogy végre Palics is már sorra kerül, hogy itt tartsa a Gyöngyösbokrétát, Durindót. Én már nagyon sok helyen voltam és őszintén megmondom, annyira irigykedtem, hogy annak a falunak vagy városnak van lehetősége, hogy ilyen szép dalokat halljanak és lássanak néptáncokat, és Palicson mikor lesz már?”

A fesztiválon egyre több fiatal is fellép, ami arra enged következtetni, hogy a népzene kortalan és biztosítva van az utánpótlás is. A tornyosiak két együttessel érkeztek. Tóth Ugyonka Frigyes, ügyvezető elnök, Ady Endre ME, Tornyos: „A közép korosztály, ahogy elég sok helyen, elment külföldre. Maradtak a fiatalok, meg akik már idősebbek. Ők fiatalok. Másfél-két éve kezdtek a népzenei programban és odáig eljutottak, hogy másfél-két év után a Durindón már fel tudnak lépni.”

A fellépők mindkét napon szabadtéren léphettek közönség elé, ami újdonságként hatott a népdalcsoportok számára. Kisimre Szerda Anna, néptáncpedagógus, elnök, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „Most ez egy új kihívás minden együttesnek. Remélem, hogy jó tapasztalatokkal fogunk majd hazamenni.”

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke örömmel nyugtázta, hogy idén ismét a korábban megszokott számú résztvevő nevezett a fesztiválra Vajdaság minden magyar lakta településről. „Visszaáll a rend azt érzi az ember. Mindenki ünnepnek és mindenki áldásnak éli most ezt a találkozót meg itt Palicson, egy olyan helyszínen, ami először ad otthont mind a Gyöngyösbokrétának és a mai napon a Durindónak.”

A nap folyamán 122 csoport több mint ezer fellépője mutatkozott be a közönségnek és a szakmai zsűrinek.

Az idei Durindón 123 műsorszámot láthat a közönség, mintegy 1200 fellépővel. Az esemény helyszíne a palicsi Vigadó terasza. A Durindó a vajdasági magyar népzenei együttesek, szólisták hagyományápoló és hagyományőrző szemléje. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Durindó
Palics
élő közvetítés
Pannon Televízió

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.